Skriv ut
Zimbabwe har i över 30 år styrts av president Robert Mugabe. Det politiska förtrycket är utbrett, samtidigt som det finns en stark tradition av folkrörelser. Palmecentret samarbetar med kvinnoorganisationer, fackförbund och oberoende medier.

Våra samarbetspartners hjälper zimbabwier att kräva sina rättigheter i ett elitistiskt och patriarkalt system. Rätten att tala och tycka, rätten till bromsmediciner och fri information, rätten till lika behandling i domstol, på jobbet och i skolan.

Förra året antogs en ny konstitution i Zimbabwe. Våra partners mobiliserade medlemmar och allmänhet, påverkade politiker och såg till att kvinnor, medlemmar i fackföreningar och medier fick stärkt skydd i den nya grundlagen.

Nu arbetar de med konstitutionen som vapen för att se till att detta blir verklighet. Women in Politics Support Unit stärker kvinnliga politiker på alla nivåer, Media Institute of Southern Africa arbetar med opinionsbildning för en ny medielag, General Agriculture and Plantation Worker’s Union of Zimbabwe förhandlar fram bättre arbetsförhållanden och Women and Aids Support Network har sett till att fler får tillgång till sexuell och reproduktiv hälsovård.

Inom det partiinriktade demokratistödet samarbetar Palmecentret med Kristdemokratiskt Internationellt Center (KIC) och Centerpartiets Internationella Stiftelse (CIS) i ett regionalt utbildningsprogram för unga politiker i Afrika (PYPA). Palmecentret genomför utbildningar i samverkan med den sydafrikanska organisationen Education and Training Unit (ETU) för unga politiker från Angola, Moçambique, Sydafrika, Namibia och Zim­babwe.

Fakta Zimbabwe

President Robert Mugabe och hans parti Zanu-PF har suttit vid makten sedan Zimbabwes självständighet 1980. Under 1990-talet hamnade landet i ekonomisk kris som förvärrades genom den omstridda och våldsamma jordreformen 2000-2002. Den största utmanaren till Zanu-PF är oppositionspartiet MDC-T, som bildades ur fackföreningsrörelsen och ur ett jäsande folkligt missnöje mot nyliberal ekonomisk politik och orättvis fördelning.

Zanu-PF och MDC-T har, mycket tack vare Palmecentrets partners, lyckats enas om ett förslag till ny konstitution som väljarna godkände i en folkomröstning 2013. Kort därefter hölls parlaments- och presidentval som vanns av Zanu-PF och Mugabe.

Våra samarbetsprojekt genomförs tack vare medlemsorganisationerna: IF MetallVerdandi, Kommunal Mitt, Elektrikerna och Socialdemokraterna i Umeå

Till toppen av sidan
Zimbabwes folk har kämpat hårt för förändring, och den kommer att ske. - Thoko Matshe, kvinnorättsaktivist.

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...