Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2016-01-07
Alla case

Teater för barns rättigheter

Unga Örnar har flera globala solidaritetsprojekt i södra Afrika. I höstas besökte en grupp från Unga Örnar Mlichi grundskola på Zimbabwes landsbygd.

I en vanlig klass i Mlichiskolan går 45–60 elever och lärarna använder väggarna som skrivtavlor. I Zimbabwe kostar skolan pengar och de flesta familjer kämpar hårt för att samla ihop tillräckligt med pengar för att betala för sina barns skolgång.

Unga Örnar besökte Mlichiskolan tillsammans med vår samarbetsorganisation Patsime Trust, som jobbar med att informera barn om barns rättigheter. Oftast sker mötena i teaterform och barnen blir uppmuntrade att delta i både samtal och i teater.

ungaornar-logovanster

Under det här besöket pratade Unga Örnar och Patsime Trust med tjejer i åldern 12-14 år. Temat var mens. I Zimbabwe har inte alla tillgång till bindor och andra mensskydd under sin mens. Dels är det en ekonomisk fråga, bindor kostar pengar, men det handlar också om att det är svårt för unga människor i Zimbabwe att prata om mens och mensskydd.

Konsekvensen blir att unga tjejer som inte har mensskydd missar skolan flera dagar i månaden, eftersom de stannar hemma under de dagar som de har mens. Vi gav alla tjejerna återanvändbara bindor och förklarade för dem hur de fungerar.

– Att vara tjej ska inte få påverka någons skolgång! Det borde vara en självklarhet för alla som har mens att också ha tillgång till bindor, säger Tajda Sisic, 17 år från Unga Örnar Blekinge.

Text: Emilia Wikström Melin, Unga Örnar

[factbox]

Unga Örnar, som är arbetarrörelsens barn- och ungdomsorganisation, samarbetar med Patsime Trust genom Palmecentret.

[/factbox]