Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2016-01-11
Alla case

Folkbildning för fackliga rättigheter i Filippinerna

I Filippinerna finns en motsvarighet till svenska ABF: Learn. Folkbildningsorganisationen strävar efter att bilda framför allt arbetare inom den informella sektorn. – Vi är en folkrörelse och vill öka engagemanget i samhället, säger Jennifer AC Albano, generalsekreterare på Learn.

Organisationen har funnits sedan 1986 och startades för att bidra med kunskap till sociala rörelser. Efter revolutionen samma år, då presidenten Marcos avsatts, fanns ett stort behov och intresse för bildning och organisering. Nu fanns det plötsligt en möjlighet att påverka samhället och då krävdes kunskap.Jennifer AC Albano. Foto: Madeleine Bengtsson

– Det handlade då om att sprida kunskap om demokrati och mänskliga rättigheter, säger Jennifer AC Albano.

Och det gör det än idag. Trots att rättigheterna för arbetare förbättrats sedan 1980-talet, har den informella sektorn vuxit och många arbetar med hushållsnära tjänster, vilket gör att få är fackligt organiserade eller ens har kunskap om sina rättigheter. Här kan Learn spela en viktig roll.

– Vi folkbildar kring fackliga frågor, genusfrågor och försöker få folk att förstå att de faktiskt kan vara en del av lösningen, att de kan påverka, säger Jennifer AC Albano.

Just nu jobbar hon med att ta fram ett nytt koncept för organisationen. Det handlar om att höja nivån på kurserna, förbättra utvärderingssystemet men också att inrätta ett institut för research.

– Vi är ett socialistiskt projekt med höga ambitioner, då måste vi bli bättre på att analysera samhället för att möta våra utmaningar, menar Jennifer AC Albano.

Text: Madeleine Bengtsson