Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2016-01-15
Alla nyheter

Premiärministern avgår i Makedonien

Makedoniens premiärminister Nikola Gruevski lovar att avgå. Det är ett stort och glädjande framsteg, tycker Jonas Andersson som är Palmecentrets partistödshandläggare för Västra Balkan och Moldavien.

Förra året genomgick Makedonien sin djupaste politiska kris på många år. Avlyssningsskandalen i början av 2015 visade på regimens systematiska brott mot grundläggande rättigheter, dess närmast fulla kontroll över rättsväsendet och media, valfusk samt utbredda korruption.

I maj demonstrerade över 50.000 makedonier i Skopje för att protestera mot regeringens maktmissbruk.

Premiärministerns avgång är ytterst avgörande för en positiv utveckling för demokrati i Makedonien och får ses som ett stort och glädjande framsteg. Samtidigt är det viktigt att poängtera att Gruevski har villkorat sin avgång med att valet sker den 24 april, vilket oppositionen anser är för kort tid för att säkerställa ett fritt och demokratiskt val eftersom flera centrala reformer förhalats av regimen.

Flera grundläggande förutsättningar för ett sådant val, vilka också fastställdes i överenskommelsen mellan regeringen och oppositionen förra året, är ännu inte på plats. Det handlar till exempel om att yttrande- och tryckfriheten garanteras samt en grundlig genomgång av röstlängderna.

Det räcker inte med att valet hålls. Valet måste vara fritt och rättvist. Mycket hänger därför på att EU:s kommissionär Johannes Hahn säkerställer att överenskommelsen genomförs i sin helhet i god tid innan valet hålls. Om detta misslyckas skulle det fördjupa landets kris och vara förödande för folket. Man riskerar då också att förlora sin status som kandidatland till EU.

Det viktigaste nu är att det makedonska folket äntligen får ett rättvist, fritt och demokratiskt val. För det krävs att förutsättningarna finns innan valet hålls, oavsett om det sker den 24 april eller senare.

Text: Jonas Andersson

Läs mer:

EUobserver: Macedonian PM resigns 

Balkan Insight: Macedonian prime minister confirms his resignation