Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2016-06-30
Alla case

Kvinnor i Namibia slåss mot förtrycket

Sister Namibia är en feministisk organisation som bland annat ger ut en egen tidning.

Namibias första feministiska organisation, Sister Namibia, startade 1989, bara några månader före landets självständighet. Tanken var att bedriva kamp mot sexism efter att kampen mot rasism ansågs vara vunnen. Och från starten har organisationen verkat för kvinnors rättigheter i Namibia.

– Vår agenda är att publicera vår tidning, Sister Namibia magazine, vilket vi gjort sen 1989 och helt enkelt berätta historier om kvinnor, historier som inte når ut i vanliga media, berättar organisationens ledare Vida de Voss.

Det är tyvärr vanligt med förtryck av kvinnor i Namibia, av traditionellt patriarkala orsaker, men framför allt på grund av fattigdom. Ekonomiskt utsatta kvinnor i Namibia blir ofta offer för könsbaserat våld eller sexuellt utnyttjade av män.

– Därför jobbar vi med utbildning i skolor, där vi pratar med eleverna om könsroller och låter dem bland annat se filmer som skildrar pojk- och flickvänner i olika situationer. Sen diskuterar vi vad som hänt i filmen och frågar vad eleverna skulle gjort i samma situation, säger Vida de Voss.

Dessutom utbildar Sister Namibia kvinnor i feministiskt självförsvar, om sexuell och reproduktiv hälsa och delar ut mensskydd så att tjejer kan gå i skolan. Med sin långa erfarenhet i landet är man också ofta remissinstans i förhållande till myndigheter. Men Vida de Voss hoppas att organisationen ska kunna utvecklas.

– Vi behöver syssla mer med policy-arbete, inte bara släcka bränder. Vårt påverkansarbete måste bli starkare. För Namibias kvinnor behöver det.

Text: Madeleine Bengtsson

Läs mer om vad Palmecentret och medlemsorganisationerna gör i Namibia.