Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2017-05-18
Alla nyheter

Sverige godkänner protokoll mot tvångsarbete

Tvångsarbete är ett globalt problem som även förekommer i Sverige. Fackföreningsrörelsen har länge krävt att den svenska regeringen ska godkänna ett ILO-protokoll vars syfte är att motverka slaveri och andra former av tvångsarbete.

Den svenska regeringen har beslutat att godkänna FN:s arbetsorgan ILO:s protokoll om tvångsarbete, rapporterar tidningen Arbetet.

Globala målen, mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.

LO har under lång tid krävt att regeringen ska godkänna protokollet – som ställer krav på både förebyggande arbete och konkreta handlingsplaner. Att Sverige godkänner protokollet handlar dels om att vara ett internationellt föredöme, för att sätta tryck på andra stater. Men också om att skydda arbetare i Sverige, inte minst papperslösa och migrantarbetare.

Oscar Ernerot, ombudsman på LOs internationella enhet, är nöjd med att regeringen nu går fackföreningsrörelsen till mötes i den här frågan.

– För den som tvingas arbeta utanför den etablerade arbetsmarknaden är risken stor att man utnyttjas och tvingas till att utföra arbeten utan sitt medgivande. Därför är det viktigt att Sverige ger människor detta grundläggande skydd som en ratificering innebär, säger Oscar Ernerot.

Mer information om papperslösas situation i Sverige finns hos Fackligt center för papperslösa.

[factbox]
Trots att slaveri är förbjudet i alla länder finns det fler än 21 miljoner slavarbetare världen över. Det handlar om människor som tvingats till arbete genom till exempel våld, hot, skuldsättning eller genom att deras identitetshandlingar har beslagtagits. Palmecentrets partners hjälper arbetare att ta strid mot hänsynslösa arbetsgivare. Stöd insamlingen Frihet! Bekämpa slaveriet!
[/factbox]