Skriv ut
Det civila samhället är mycket svagt i Somalia och organisering utanför klanerna förekommer sällan. Tillsammans med LO stödjer Palmecentret fackföreningsrörelsen i Somalia.

Somalia är ett av de absolut fattigaste och minst utvecklade länderna i världen och över hälften av alla arbetsföra är arbetslösa. Genom den fackliga centralorganisationen Federation of Somalia Trade Unions (FESTU), som nyligen blivit medlem i Internationella fackliga samorganisationen (IFS), där även svenska LO, TCO och Saco ingår, samarbetar LO med FESTU i syfte att stärka den fackliga organiseringen i landet men också för att stärka FESTU att som organisation bli en mer inflytelserik aktör inom arbetarrörelsen i Somalia.

Fakta Somalia

Inbördeskriget i Somalia har pågått i över två årtionden. Somalia är indelat i Somaliland, som förklarat sig självständigt, i nordväst, de till stor del självstyrande regionerna Puntland och Galmudug i norr, området kring huvudstaden Mogadishu som kontrolleras av den internationellt erkända regeringen, samt det krigshärjade södra Somalia som nästan helt kontrolleras av Islamiska domstolarnas union ICU och Al-Shabaab.

Somalia har nu inlett en ny fas av fredsbyggande, stabilitet och återhämtning men situationen är fortfarande bräcklig. Regeringen har en del makt i Mogadishu med hjälp av Afrikanska Unionen och har legitimitet inom landet genom att de flesta klanerna är representerade i parlamentet och är erkända av internationella samfundet.

Samarbetsprojektet genomförs tack vare medlemsorganisationen LO.

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...