Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2015-09-24
Alla case

Albanien: Fortsatta studentprotester

Albanska studenter fortsätter att protestera mot höjda avgifter. Studentrörelsen i Albanien har inte varit så här stark sedan 1990-talet.

I torsdags samlades studenter utanför parlamentet i Tirana för att demonstrera mot de slutliga förhandlingarna i parlamentet kring den lag för högre utbildning som av många setts som väldigt kontroversiell.

Studentrörelsen har ihärdigt protesterat i ett och ett halvt år mot den lag som i torsdags diskuterades för sista gången, efter att presidenten skickat tillbaka den till parlamentet. Den albanska studentrörelsen har inte varit så här stor sedan den auktoritära regimen föll i början på 1990-talet.

Studenterna menar att lagen kommer att leda till att de statliga universiteten slås ut och att ungdomar behöver betala mer för att få en universitetsutbildning på de privata universiteten, vilket i sin tur gör att bara de ungdomar som kommer från välbärgade familjer kommer att kunna studera.

Reformen initierades av den förra högerregeringen, men har förts vidare av det nu sittande socialistiska partiet. Studentrörelsen är orolig över att denna nya lag endast är en konsekvens av politikernas informella relationer med ägarna av de privata universiteten och att mycket av de statliga medlen som kommer att gå till de privata universiteten förvinner i korruption.

Protesterna leds av rörelsen Për Universitetin (För universitetet) som Palmecentret samarbetar med genom Institute for Critique and Social Emancipation och som anses vara en av de få samhällskritiska rösterna i dagens Albanien.

Text: Sanna Eliasson