Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2016-06-16
Alla nyheter

Små steg i rätt riktning i Albanien

ABF och SAP i Gävleborg och Örebro har tillsammans med Gävleborgs internationella länsförening Internationali(s)ten och Europahuset Gävleborg gjort en "Läs- och res"-satsning om Albanien.

Efter genomförda studiecirklar under våren åkte 30 personer på sitt livs första besök i Albanien. Till vår hjälp med planering och under besöket hade vi Sanna Eliasson som under hösten 2015 gjort praktik på Palmecentret med placering i Albanien.

Nyfikenheten var stor då landet mest är känt för sin slutna historia under diktator Enver Hoxha 1944-85 och fram till enpartistatens fall 1991. Mellan 1992-97 rådde mer eller mindre anarki i landet och några kanske minns nyheter om statens ”pyramidspel” som sprack 1996. Fattiga albaner blev fattigare och framtidsutsikterna var inte stora då.

Så här 25 år efter frigörandet från diktaturen kan man dock vara optimistisk. Vi har nog sällan sett så mycket byggande på gång och nyligen förbättrade vägar. Albanien tycks växa så det knakar, åtminstone i vissa delar.

Enligt uppgift har BNP per innevånare ökat från 400 dollar till 13.000 på dessa 25 år. Långt ifrån våra ca 60.000 i Sverige men vilken ökningstakt!

Albanien har accepterats som kandidatland till EU och demokratiska reformer har inletts. Landet lider fortfarande av omfattande korruption men man har till exempel nyss tagit tag i problemet med att hälften av all el stjäls eller förblir obetald av kunderna. Steg för steg tas alltså ändå i rätt riktning.

Gruppen besökte Sveriges ambassad, EU-delegationen och en av de organisationer som Palmecentret stödjer, Civic Society Development Center, i hamnstaden Durres. Den arbetar med att aktivera ungdomar för delaktighet i samhällsutvecklingen. En bra verksamhet som engagerar många i volontärinsatser. Till exempel hade de gjort i ordning en ”trädgård” på ett äldrecenter, en typ av praktiskt folkrörelsearbete vi saknar i dagens svenska arbetarrörelse!

Vi gjorde också mera turistiska besök på ett ekologiskt jordbruk, i kulturarvstäder som Berat och Kruje och genom en tur i linbanan upp till berget Dajti utanför Tirana. Ett spännande och skrämmande besök hade vi i diktaturens bunker med 102 rum för dåtidens regering med familjer, inklusive Hoxha förstås.

Albanien gav mersmak och vi gissar att det blir ett framtida turistland med sin 40 mil långa kust.

Gävleborg och Örebro har nu ”Läst och rest” tillsammans till Bolivia, Moldavien och Albanien. En verksamhet som uppskattas så frågan om nästa resa kom förstås upp. Det får inte vara en vanlig turistresa utan en lärande resa till ”ovanliga” länder. Vi får se vart vi vänder kosan 2017!

Text: Åke Söderman