
Albanien: Vi kan arbeta för förändring
Det är kul att få träffa och lära sig av de unga som har mest engagemang och energi i hela Albanien. Det säger Albana Kulari som är engagerad i ungdomsorganisationen New Epoch Center i staden Feir.Feir är Albaniens andra största stad, belägen i sydvästra delen av landet. Efter masterstudier i turism och jordbruk i Tirana flyttade Albana Kulari tillbaka till sin hemstad. I dag är hon 27 år och arbetar heltid på New Epoch Center som Palmecentret samarbetar med.
– Albanien är uppbyggt på patriarkala värderingar där familjen har en central roll. För många skulle det inte vara ekonomiskt hållbart att inte bo flera generationer tillsammans. Genom att bo ihop kan flera dela på kostnader och inkomster. I genomsnitt tjänar en alban 200 euro i månaden och en vanlig lägenhet här i Feir kostar 100 euro i månaden. Det gör det svårt för många att leva, konstaterar Albana Kulari.
I Feir finns det inget statligt universitet utan endast privata som är mycket dyra. 1000 euro per år plus levnadskostnader och skolmaterial får en student i Feir betala. Albana Kulari berättar att det finns en stark tradition om att det är viktigt att studera vidare i Feir. Men för många familjer är det omöjligt att ha råd att betala för de privata universiteten. De statliga universiteten anses ofta bättre och de är betydligt billigare men då måste man flytta till Tirana, säger hon.
– Korruptionen i Albanien är utbredd och ett stort problem i hela samhället. Inom de privata universiteten finns det möjlighet att betala för diplom, examensbevis och enstaka tentor. Det gör att utbildningssystemet urholkas och att ett examensbevis inte längre behöver betyda något. Det spelar ingen roll om jag studerar eller inte, om jag har pengar kan jag betala för att få ett jobb inom den offentliga sektorn, säger Albana Kulari.
Likt många andra länder på Västra Balkan har Albanien problem med stor arbetslöshet och frånvaro av politiska reformer, berättar hon. Albaniens befolkning är ung, med en medelålder på 27 år. Det gör att stora investeringar och en fungerande arbetsmarknad krävs, något som i dag saknas. Men Albana Kulari tror att systemet håller på att förändras.
– De kan inte anställa okunniga människor längre, de som arbetar måste vara kapabla att göra sitt jobb, rätt person på rätt plats. Och albaner är kompetenta så vi måste ta tillvara det för att förändra Albanien.
Albana Kulari tycker inte att landet ska bli medlem i EU. Hon menar att det är viktigare att landet fokuserar på att ta hand om sina egna problem än att bli medlemmar bara för sakens skull.
– Vi behöver grundläggande saker här så som vatten och el. I EU förväntar man sig att alltid kunna få varmt vatten men det finns det inte här. Jag vill inte att EU ska skratta åt oss för att vi inte är som resten av EU så det är bättre att vi inom landet arbetar tillsammans med vad vi har, säger hon.
– Albanien har potential och jag tror att vi kan arbeta för förändring. Jag önskar det bästa för mitt land. Men om jag ser på min son önskar jag att vi kan flytta utomlands för att få en bättre situation. Jag vill ge honom saker som inte finns i Albanien i dag, säger Albana Kulari.
Text: Kerstin Mikaelsson
[factbox]
New Epoch Center
Bildat: 2005
Arbetar med: Organisering och mobilisering av ungdomar.
Nuvarande projekt med Palmecentret: Youth agent for change handlar om att utbilda och engagera ungdomar i frågor som rör dem och främja deras aktiva deltagande i lokala beslutsprocesser.
Organisation: Ett initiativ som grundar sig i ett ungdomsparlament för att öka ungas inflytande som sedan också ledde till etablering av ungdomscentret New Epoch Center. Där kan unga engagera sig i olika frågor så som miljö, kultur, journalistik och påverkansarbete. I dag är upp till 50 unga aktiva inom organisationen.
[/factbox]