Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2017-06-16
Alla nyheter

Anna Sundström: Aung San Suu Kyi i Sverige

Det var glädjande att Aung San Suu Kyi besökte Sverige. Men brotten mot mänskliga rättigheter som sker i Burma måste uppmärksammas.

I veckan som gick hade jag den stora äran att få möta Aung San Suu Kyi, som efter de demokratiska valen hösten 2015 i praktiken är Burmas ledare.

Aung San Suu Kyi har – trots att hon själv ogärna vill kallas ikon eller förebild – varit en inspiration för så många som kämpat för demokrati och mänskliga rättigheter i Burma. Men hennes gloria har minst sagt hamnat på sned. Besvikelsen är stor på grund av flatheten mot de brott mot mänskliga rättigheter som begås i landet. Yttrandefriheten begränsas och förföljelserna mot rohingyas och andra minoriteter fortsätter.

När jag träffade Aung San Suu Kyi gav jag henne en bok med ett urval av Olof Palmes artiklar och tal, med hälsningen ”The organisation I represent work in the spirit of Olof Palme. A challenging but inspiring task. Yours is to work in your own spirit, even more challenging, but therefore even more important.”

Förhoppningsvis kan Palme inspirera också Aung San Suu Kyi. Det kan behövas.

Det här är det första halvårets sista nyhetsbrev. Jag önskar er alla en trevlig sommar!

Text: Anna Sundström