Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2017-11-22
Alla krönikor

Från oro till framtidstro på Palmedagen

Den 11 november firade Palmecentret 25 år. Temat för firandet var: Från oro till framtidstro.

Det har varit en händelserik höst för Palmecentret. Den akuta flyktingkatastrofen i Burma har tvingat över en halv miljon människor från den muslimska minoritetsgruppen rohingya att fly. Tillsammans med Aftonbladets ledarsida genomförde Palmecentret en mycket lyckad insamling för att skapa trygga platser för barn på flykt. Insamlingen gav drygt en halv miljon kronor. Ett fantastiskt bevis på att internationell solidaritet är stark och levande inom arbetarrörelsen.

Palmecentret fyller 25 år i år och det firades den 11 november på ABF-huset i Stockholm i samband med den årliga Palmedagen. Det blev en lyckad och välbesökt tillställning. Bland de medverkande fanns flera av våra tidigare ordföranden och generalsekreterare, som Lena Hjelm-Wallén, Ingvar Carlsson och Jens Orback.

Men det var inte bara ett tillfälle att blicka bakåt. Temat för Palmedagen i år var: Från oro till framtidstro. En av gästerna var Risa Hontiveros, från arbetarpartiet Akbayan i Filippinerna. Hon hade ett samtal med utrikesminister Margot Wallström om faran med populism och hur man kan bemöta den. Att den globala arbetarrörelsen behöver bli en ännu starkare motkraft står klart.

Ett stort tack till er som var med! Ni som missade Palmedagen kan se ett par av seminarierna på SVT Play.

Historia har också skrivits under hösten då Robert Mugabe, efter 37 år vid makten, tvingats lämna posten som Zimbabwes president. Två av Palmecentrets medarbetare befann sig i Harare och fick bevittna den folkfest som utbröt efter beskedet att Mugabe avgår. Men i glädjen finns också en oro för framtiden. Om det här är startskottet på en efterlängtad demokratiseringsprocess återstår att se.

Text: Anna Sundström