Växla språk / Change language ENG
Stöd oss  

Stöd oss

Swisha ett valfritt belopp till

123 24 060 72

Fler sätt att stöjda oss »

Tack för ditt stöd!

Publicerad 2017-12-18
Alla krönikor

Jerusalem skulle kunna vara en fredens stad

Nu när julen närmar sig är det många som tänker lite extra på en judisk flyktingpojke som föddes i Mellanöstern för ungefär 2000 år sedan. Utvecklingen i Israel och Palestina har under senare år hamnat lite i skuggan av kriget i Syrien. Men konflikten har fortfarande inte fått någon lösning och emellanåt dyker den upp i nyhetsflödet.

När jag besökte Jerusalem för ett par veckor sedan uttryckte många jag talade med stor oro för en ännu mer aggressiv bosättarpolitik med Donald Trump i Vita huset. Om USA inte längre tvingar Netanyahu att hålla foten på bromsen.

Nu i december förklarade Trump att USA skulle erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, vilket väckte stor ilska och oro bland många palestinier. Fler våldsamma konfrontationer hotar.

Enligt FN:s delningsplan från 1947 skulle Jerusalem delas mellan israeler och palestinier, och administreras internationellt. Den östra delen av Jerusalem har varit ockuperad av Israel sedan sexdagarskriget 1967. Israel har ensidigt utropat hela Jerusalem till landets huvudstad – ett beslut som inte erkänts av omvärlden.

Jerusalem är en helig stad för både judar, muslimer och kristna. Här finns Tempelberget, klagomuren, al-Aqsamoskén och Den heliga gravens kyrka. Det skulle kunna vara en fredens stad, där människor från olika religioner möts i samförstånd.

Trumps beslut är mycket beklagligt. Det riskerar att trappa upp konflikten ytterligare och är ett hot för alla som arbetar på en fredlig lösning.

Samtidigt kommer rapporter om attacker mot svenska judar. Ett antal personer kastade brandbomber mot Göteborgs synagoga, som uppfördes 1855 och är en omistlig del av Göteborgs kultur och historia. Oavsett om det finns någon koppling till händelseutvecklingen i Mellanöstern eller inte så är det viktigt att vi inom arbetarrörelsen reagerar kraftigt på alla former av rasism.

”Antisemitismen måste bekämpas! De skyldiga måste lagföras och de utsatta få allt skydd de behöver”, som vår medlemsorganisation Socialdemokrater för tro och solidaritet skrev i ett uttalande på Twitter.

Sydsvenskan berättar att i Malmö synagoga möttes rabbinen Moshe-David HaCohen och imamen Maher Eldoswky och enades om att varken antisemitism eller islamofobi hör hemma i Sverige. Mitt i detta otäcka läge kan vi återigen konstatera att det finns motkrafter. Vi fortsätter att stödja människor som organiserar sig för fred, demokrati och mänskliga rättigheter.

I förra veckan kom också beskedet att årets Olof Palme-pris, som delas ut av våra vänner i Olof Palmes minnesfond, gick till Hédi Fried och Emerich Roth, som båda överlevde nazistiska koncentrationsläger och kom till Sverige som unga. De får priset för sina ”oförtröttliga insatser som försvarare av alla människors lika värde samt för ett livslångt upplysningsarbete mot nazism och rasism, våld och fördomar”.  Två mycket välförtjänta pristagare.

God jul och gott nytt år från alla oss på Palmecentret!

Text: Anna Sundström