Skriv ut

Den 20 augusti besöker, på inbjudan av Olof Palmes internationella center och Socialdemokraterna, det socialdemokratiska partiet HDPs ordförande Selhattin Demirtas Sverige. Under besöket kommer Selhattin Demirtas att träffa bland andra utrikesminister Margot Wallström samt representanter för Socialdemokraterna. Demirtas har en bakgrund som jurist och engagerad aktivist för mänskliga rättigheter.

HDP har med sina 13 procent i senaste valet gjort ett historiskt valresultat. Genom att samla framför allt socialdemokrater och väljare från de etniska minoriteterna klarade de den höga parlamentsspärren.

Sedan valet den 7 juni i år har relationen mellan det styrande AKP-partiet och HDP försämrats kraftigt. Möjligheten för progressiva och fredssträvande rörelser att verka fritt har sedan dess kraftigt begränsats. Samtidigt har den turkiska regeringen återupptagit sina väpnade aktioner mot den av EU terrorstämplade organisationen PKK.

HDP har redan från början varit tydliga i sina krav att både Turkiet och PKK ska lägga ned sina vapen och återuppta fredsförhandlingarna.

– Vårt systerparti HDP har en viktig roll att spela både som företrädare för stärkta medborgerliga rättigheter och som en bedrivare av fredsförhandlingarna mellan PKK och turkiska regeringen, säger Jens Orback, generalsekreterare vid Olof Palmes internationella center

Publiceringsdatum: 2015-08-19

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...