Skriv ut

Aftonbladet Kulturs och Palmecentrets insamling till de lurade kamerunska skogsarbetarna har fått stort gehör. Sedan den 15 mars har mer än 1,6 miljoner kronor samlats in.

I januari rapporterade Uppdrag granskning på SVT om de nära femtio kamerunier som rest till Sverige för att jobba som skogsplanterare i Västerbotten. Företaget Skogsnicke AB lockade med avtalsenlig lön och ett halvårs jobb skulle ge motsvarande tre kamerunska årslöner. Men arbetarna blev lurade. Det som väntade var ackordslön, hot och olagliga avgifter.

Aftonbladet Kultur och Palmecentret startade därför en insamling till stöd för de lurade skogsarbetarna. Sammanlagt har 1 671 400 kronor samlats in. Totalt rör det sig om drygt 1000 givare som gett allt från en tjuga till hundratusentals kronor.

– Vi är glada över det gensvar insamlingen har fått och vi vet att skogsarbetarna vill tacka alla som deltagit. Det är dock viktigt att poängtera att detta tyvärr inte räcker. Vi som är positiva till arbetskraftsinvandring måste kräva att svensk lagstiftning ändras så att den förhindrar att arbetsgivare kan lura utländska arbetstagare, säger Jens Orback, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center.

Pengarna kommer att överföras till de lurade skogsarbetarna under april månad.

Publiceringsdatum: 2013-04-18

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...