Skriv ut

En motsvarighet till ABF-förbundet i Sverige bildades i oktober i Bolivia - nästan exakt samtidigt som ABF firade 100 år. Organisationen heter Asociación Boliviana por la Educación y Cultura, ABEC. Den bildades av fem lokala eller regionala folkbildningsorganisationer i Bolivia. Åke Söderman, ombudsman på ABF Gävleborg, som var med vid bildandet, beskriver i en artikel denna historiska händelse.

ABEC-affisch BoliviaBildandet av ABEC är resultatet av ett flerårigt samarbete i ett biståndsprojekt som ABF bedrivit i Bolivia. Projektet leds av ABF Gävleborg med ett flertal avdelningar inom länet och några i andra delar av Sverige. Totalt 35 deltagare från Riberalta och Guayaramerin i Amazonas-djungeln, från Cochabamba och Villa Rivero i dalgångarna, från El Alto på 4 000 meters höjd på högplatån i bergskedjan Anderna samt ABF-aktiva från bland annat Gävleborgs län, var med på kongressen då ABCE bildades.

ABEC arbetar huvudsakligen med ursprungsbefolkningen som lever i fattiga områden i Bolivia.  I landet finns hela 36 olika etniska befolkningsgrupper som under många år har levt under politiskt, socialt och ekonomiskt förtryck.  I sin folkbildningsverksamhet fokuserar ABEC på mänskliga rättigheter; kvinnors rätt, lokal utveckling, miljöfrågor och kulturell identitet. Hantverk och teater används som rekryteringssätt, för att under cirkelns gång ta upp de prioriterade frågorna.

Till ordförande för det nybildade förbundet valdes Richard Aranda, som på många sätt representerar den bolivianska ursprungbefolkningen.  Richi, som han kallas, föddes i gruvdistriktet Potosi för 32 år sedan. Hans familj tvingades flytta när han var sex år då gruvorna privatiserades och fadern blev arbetslös. Alla i byn blev erbjudna flytthjälp som bestod i att hoppa på ett lastbilsflak med endast den packning de själva kunde bära. Transporten erbjöds bara en bestämd dag och endast till vissa orter.  Richis familj med nio syskon åkte på vinst och förlust till Cochabamba.

Pappan fick jobb som byggarbetare och mamman som tvätterska, men alla barnen tvingades också arbeta. Richi jobbade först med att tvätta bilar. Som 12-åring deltog han i en demonstration i huvudstaden La Paz och värvades då som medlem i en organisation som försökte hjälpa barnen bort från gatuarbetet genom att bland annat använda kultur.  Han jobbade därefter mest som bärare på marknader samtidigt som han, till skillnad från sina bröder, såg till att gå i skolan varje dag. Syskonskaran splittrades och de flesta av bröderna flyttade till Argentina för att söka jobb. På högstadiet blev Richi elevkårsledare och har sedan dess varit ledare i olika roller. Han varvade studier med arbete och har samtidigt arbetat ideellt för den barnorganisation som tog hand om honom som 12-åring.

Richi blev för tre år sedan kontaktad av den lokala ABEC-enheten i Cochabamba. Han deltog först i en studieverksamhet omkring den stora migrationen från Bolivia där familjer splittras. Sedan dess har han bland annat organiserat gatubarn för inspelning av en dokumentärfilm och lett gitarrcirklar.

Han är musiker och han har en egen grupp, ”Illay”, som spelar folkmusik. Det ger honom inkomster nog för att överleva. I sin roll som ordförande för det nybildade ABEC, ser han stora möjligheter att engagera människor för att utveckla det bolivianska samhället.

Vid ett besök i Sverige vid ABF:s 100-årsjubileum i juni såg han hur folkbildning kan förändra både individer och samhälle och det säger han att han tar med sig in i sin nya utmaning som ledare.

Kongressen var en stor upplevelse för alla, inte minst för deltagarna från Sverige som bland annat delade med sig av sin erfarenhet av demokrati och organisering och lämnade kommentarer till det stadgeförslag som behandlades. Alla landets ABEC-enheter är representerade i den styrelse som valdes, vilket är en förutsättning för att kunna verka demokratiskt i ett land där allt är olika och få vågar lita på någon.

Text: Åke Söderman, projektledare vid ABF Gävleborg

Publiceringsdatum: 2012-11-30

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...