Skriv ut

32 år, bor i Jenin, Västbanken

– Det palestinska folket behöver fler forum där vi kan mötas och diskutera de frågor som är viktiga för oss, säger Ahmad Abu Haija och öppnar sin dator.

I den finns byggstenarna till det som ska bli en palestinsk version av Facebook. Tanken med ”Palface”, som han kallar det, är att koppla samman palestinier över hela världen så att de kan interagera och kommunicera med varandra.

– Vi är ett splittrat folk. Då menar jag inte bara den politiska splittringen som delar samhället i två, eller den fysiska uppdelningen i Gaza och Västbanken. Vi har dessutom en stor befolkning i exil, både i länderna i Mellanöstern och runt om i övriga världen, säger Ahmad och fortsätter:

– Om vi ska komma fram till en gemensam lösning måste vi kunna mötas och prata. Vi måste sluta kasta anklagelser mot varandra och börja lyssna i stället. Om vi kan få gräsrötterna att diskutera så har vi i alla fall kommit en bit på vägen.

Ahmad är ansvarig för dialogprojektets aktiviteter i Jenin och det märks att han brinner för att ena det palestinska folket. Det är svårt att inte bli smittad av hans entusiasm. Ahmad har tusen idéer på hur han kan förbättra sitt samhälle, och han är redan på god väg att genomföra dem.

Förutom Palface är han i färd med att skapa palestiniernas första partipolitiskt obundna digitala TV-station.

– Den ska heta ”Palestinier”, och det i sig är en politisk markering mot splittringen mellan Hamas och Fatah. Vi vill visa att vi alla är palestinier trots att vi har olika åsikter i vissa specifika frågor. Vi borde inte bråka, tvärtom är det viktigare än någonsin att vi kommer överens.

Text: Pernilla Ahlsén

Publiceringsdatum: 2011-04-11

Till toppen av sidan
Om vi ska komma fram till en gemensam lösning måste vi kunna mötas och prata. Vi måste sluta kasta anklagelser mot varandra och börja lyssna i stället. - Ahmad Abu Haija

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...