Skriv ut

Vi har ett sådant fint arv i arbetarrörelsen av internationell solidaritet, inte minst under Olof Palmes tid, och det kan vi bli ännu bättre på att förvalta. Det säger Åke Söderman, ombudsman på ABF Gävleborg, som på året distriktskongress för Socialdemokraterna i Gävleborg värvade nio nya månadsgivare till Palmecentrets solidaritetsfond.

Själv blev Åke Söderman aktiv i internationella solidaritetsprojekt i mitten av 1980-talet. Då gällde det uppbyggnaden av en motsvarighet till ABF/Folkets Hus i Uruguay.

– Vi var med och startade fem ABF/Folkets hus i Uruguay och de har gjort ett väldigt viktigt arbete. Ett exempel är när regeringen tänkte privatisera vattnet. Då startade de en namninsamling som tvingade fram en folkomröstning i frågan. Och folket sa nej till en privatisering av vattnet.

Numera leder Åke Söderman ett projekt i Bolivia, där ABF samarbetar med organisationer som utvecklar en folkbildningsorganisation för att driva på samhällsförändring. Som exempel har de genom en kampanj medverkat till införandet av en sorts mödravårdsersättning i Bolivia.

– Vi jobbar med gräsrotsorganisationer och försöker ge dem verktyg att själva förändra sina samhällen. Och vi lär oss minst lika mycket av dem.

På distriktskongressen för Socialdemokraterna i Gävleborg höll han en kort genomgång om vikten av att stödja arbetarrörelsens internationella arbete.

– Palmecentret har drygt 1000 månadsgivare. Efteråt var det någon som sa ”Men 1000 givare i Gävleborg är väl inte så illa?” – och blev jätteförvånad när jag svarade att det handlar om 1000 månadsgivare i hela landet.

Åke Söderman menar att det borde finnas många mer som vill vara med och visa sitt stöd för internationell solidaritet, inte minst med tanke på att Socialdemokraterna har över 90 000 medlemmar.

– Alla kan bidra, även om det är med symboliska summor. När man är många som gör något litet så kan det ju växa till något jättestort.

Bli månadsgivare till Palmecentrets solidaritetsfond du också!

Text: John Runeson

Publiceringsdatum: 2014-04-10

Till toppen av sidan