Skriv ut

På den internationella kvinnodagen den åttonde mars arrangerade Palmecentrets partnerorganisation Children’s Rights Center Albania, CRCA, en ljuddemonstration utanför valkommissionens byggnad i Tirana. Med visselpipor och plakat uppmärksammade de att endast 16 procent av ledamöterna i det albanska parlamentet är kvinnor.

– Internationella kvinnodagen är en protestdag världen runt, säger Enida Bogdani från CRCA.  Så vi tar tillfället i akt att demonstrera för minst 30 procent kvinnor i parlamentet.
För närvarande ställs det krav att albanska politiska partier ska ha minst 30 procent kvinnor på sina valsedlar. Partierna kan dock komma undan kravet om de betalar böter på tio miljoner lek, cirka 600 000 svenska kronor.

– Det vi efterfrågar är en starkare mekanism för att uppfylla kravet. Om partierna inte lever upp till kvoten på 30 procent ska valsedeln inte godkännas, säger Enida Bogdani.

Albanien 8:e mars CRCA är en del av Coalition for Promotion of Women and Youth in Politics, som var huvudarrangör för demonstrationen. Koalitionen består av uppemot 60 kvinno- och ungdomsorganisationer framförallt från civilsamhället, men även politiska partier. De ordnar kapacitetsträning, workshops och möten för att stärka kvinnor och unga och uppmana dem till ökat politiskt deltagande.

Senare under dagen arrangerades ytterligare en demonstration för kvinnors rättigheter i centrala Tirana. Flera kvinnoorganisationer, bland dem Albanian Empowerment Network, Useful to Albanian Women och Reflection, deltog med plakat och banderoller, och orkestern Band Folk Music spelade musik för demonstranter och förbipasserande.
Blerina Metaj, programdirektör på CRCA, berättar att kvinnorörelsen i Albanien inte är jättestark, även om många av kvinnorna i demonstrationståget har varit aktiva i jämställdhetsfrågor i 20 år.

– Folk är ganska passiva. Kanske kommer detta från kommunismen, att människor är vana vid att ha en ledare som dirigerar dem. Dessutom är många inte medvetna om sina rättigheter, kunskapen är mycket låg. Här har vi mycket arbete kvar att göra. I dag kränks våra rättigheter dagligen, säger hon

Kvinnoorganisationerna som deltog i demonstrationen arbetar med olika frågor: våld mot kvinnor, trafficking, och kvinnors politiska deltagande. Blerina Metaj poängterar att det är viktigt att de olika organisationerna samarbetar.

– Organisationerna har börjat samarbeta men inte tillräckligt. Mer samarbete gör att vi kan påverka mer. Vi måste gå till handling tillsammans, så att våra aktioner gör skillnad.

Hon menar att det också är viktigt att få med sig män i kampen för jämställdhet.

– Ett problem är att detta arbete ses som enbart för kvinnor. I själva verket borde kvinnor, män och unga vara med.

Text och foto: ÅSA ODIN EKMAN , praktikant på Palmecentret enhet Öst

Publiceringsdatum: 2013-03-15

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...