Skriv ut

Stöd Palmecentrets insamling för människor på flykt här.

Kriget i Syrien fortsätter och i den turkiska staden Gaziantep, bara några mil från gränsen, väntar man sig en ny flyktingvåg efter den senaste tidens milisrörelser och ryska bombangrepp. Staden, som normalt har cirka 1,5 miljoner invånare, har redan tagit emot omkring 600 000 syrier. Palmecentrets partnerorganisation Syrian Women’s Network (SWN) arbetar sedan tidigare med stöd till syriska lärare i området. Nu är de engagerade i att dela ut hjälp som bekostats av Palmecentrets solidaritetsfond.

– På grund av krisen måste alla engagera sig. Alla insatser, små eller stora, spelar roll och minskar lidanden för de människor som flytt sina hem utan mer än kläderna på kroppen, säger Mohannad som arbetar för SWN och inte vill framträda med sitt riktiga namn av säkerhetsskäl.

Palmecentret gjorde i september en utbetalning till nätverket och tillsammans med organisationen Mulham Volunteering Team har 100 av de mest utsatta flyktingfamiljerna fått matpaket innehållande bland annat ris, tonfisk, linser och te som ska räcka i en månad.

– Många av flyktingarna lever under väldigt dåliga villkor. Ofta har männen dött i kriget och familjerna är väldigt sårbara, säger Mohannad.

Mulham Volunteering Team är en ideell organisation bildad av syrier som lever i Turkiet och som hjälper flyktingar i Turkiet, Jordanien och inne i Syrien.

– Varje krona som skänks till Palmecentrets insamling kommer att minska lidandet hos ett syriskt barn som har förlorat sin pappa eller mamma, eller hos en kvinna som har förlorat sin man och ensam bär ansvaret för familjen. Vi skulle vilja uttrycka vår tacksamhet till de svenska givarna för att de agerar humant: som människor.

Ytterligare en utbetalning till flyktingarna i Gaziantep är planerad och om insamlingen går bra kan det bli fler.

Ett annat land som är djupt märkt av flyktingströmmarna är Serbien där Palmecentret och våra medlemsorganisationer vanligtvis samarbetar med fackföreningar och andra folkrörelser. De flesta av de syriska flyktingarna söker inte asyl i Serbien utan försöker ta sig över gränsen till Kroatien eller Ungern för vidare färd mot västra Europa.

– Många flyktingar sover ute. Läget gör att människor behöver akut hjälp, säger Emira Mesanovic, Palmecentrets lokala programkoordinatör.

Palmecentrets serbiska kontor har tillsammans med lokala volontärer delat ut sovsäckar, skor, mediciner och hygienartiklar till flyktingar i Belgrad och vid gränsen till Kroatien.

– Här brukar vi säga att man bygger ett hus sten för sten. Alla i Sverige som skänkt pengar ska veta att de har gjort livet lättare för de flyende och att de gett ett antal personer möjlighet att söka sig en framtid fri från krig med större värdighet och extra styrka, säger Emira Mesanovic.

Text: Annika Torstensson

Publiceringsdatum: 2015-10-16

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...