Skriv ut

Fem veckor efter att tyfonen Haiyan drabbade Filippinerna pågår hjälpinsatserna för fullt. Fortfarande finns ett akut humanitärt behov och Palmecentrets samarbetsorganisation Active Citizen Foundation (ACF) distribuerar mat och tillhandahåller sjukvård. Nu går hjälpinsatserna också in i ett skede av återuppbyggnad av de raserade samhällena.

ACF:s volontärer i färd med att lasta av ett skepp med hjälpförsändelser till Guiuan i Östra Samar.Enligt FN drabbades 14 miljoner människor av tyfonen och fyra miljoner människor är fortfarande hemlösa. I vissa områden förstördes 90 procent av alla bostäder.

– Vi strävar efter att förbättra de här samhällena jämfört med hur de var innan tyfonen. Med det menar vi att de ska bli bättre rustade inför framtida katastrofer och mer hållbara både miljömässigt och socialt, säger Marie Chris Cabreros som koordinerar ACF:s hjälpinsatser.

I många fattiga områden i Filippinerna har invånarna dålig tillgång till vatten och elektricitet. Hus kan sakna ordentlig grund och vara byggda av bristfälligt material. Det bidrog till att skadorna blev så omfattande när tyfonen Haiyan slog till. Konkret kommer de närmaste veckornas arbete att handla om att bygga upp exempelvis vårdcentraler och bostäder.

– Och i den här processen behöver människor organisera sig och tillsammans bli den drivande kraften bakom återuppbyggnaden, säger Marie Chris Cabreros.

ACF har lång erfarenhet både av hjälpinsatser efter katastrofer och av organisering av samhällen. Under hjälpinsatserna efter tyfonen Haiyan har de samarbetat med lokala myndigheter, den privata sektorn och med olika oberoende organisationer för att effektivisera hjälpinsatserna.

– Över 500 volontärer har deltagit i hjälpinsatserna och hjälpt till med att upprätta sjukvård och distribuera mat, dricksvatten, kläder, filtar och mediciner. Men arbetet är långt ifrån över, säger Marie Chris Cabreros.

Stöd hjälpinsatserna i Filippinerna. Ge en gåva här . Eller sätt in din gåva på Plusgiro 570-2 och märk inbetalningen ”Filippinerna”.

På bilden syns ACF:s volontärer i färd med att lasta av ett skepp med hjälpförsändelser till Guiuan i Östra Samar.

Text: John Runeson

Publiceringsdatum: 2013-12-11

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...