Skriv ut

Aung San Suu Kyi talade till svenska politiker och aktivister på seminarium i riksdagen den 16 februari 2011. Burma är inne i en avgörande tid och det är viktigare än någonsin att omvärlden ger sitt stöd till demokratirörelsen.

Det var budskapet när Aung San Suu Kyi, uppkopplad direkt via telefon från Rangoon, svarade på frågor vid ett seminarium i riksdagen den 16 februari.

– Sverige har alltid gett oss ett starkt stöd, men nu behöver vi ett tydligt ställningstagande från den svenska regeringen.

Det var ett unikt möte, arrangerat av Riksdagens Burmanätverk, Olof Palmes Internationella Center och Socialdemokraterna i riksdagen. Ett femtiotal deltagare fick möjlighet att lyssna och ställa frågor till en av världens mest omtalade och beundrade demokratikämpar.

Och Aung San Suu Kyi var glasklar i sin analys av det politiska läget i Burma. Det val som hölls i november förra året var varken demokratiskt eller rättvist. Regimen har bytt kläder från uniform till kostym men inte så mycket mer.

– Det har inte tagits några avgörande steg mot demokrati i Burma, sade hon, och det är därför alldeles för tidigt att diskutera någon ändring av omvärldens politik gentemot Burma.

Hon nämnde bland annat sanktionerna. Där har flera länder inom EU argumenterat för att sanktionerna ska hävas, men Suu Kyi ansåg att de bör vara kvar tills vidare.

– Jag utesluter inte att det kan komma något gott ur den politiska process som pågår nu, med ett nytt parlament och en ny regering. Jag är alltid hoppfull. Men EU ska revidera sin burmapolicy i april och det är alldeles för tidigt att avgöra i vilken riktning Burma går. Hittills har vi inte sett några tecken på att den nya regimen är beredd att ta några verkliga steg mot demokrati.

Hennes egen frigivning i november förra året har gjort att hennes parti NLD har fått en nystart. Just nu startas det nya ungdomsgrupper över hela Burma och många som inte är medlemmar i NLD söker sig ändå till organisationen för att hjälpa till och vara med i det breda nätverk som Burmas demokratirörelse utgör.

– De möter inget direkt motstånd från myndigheterna just nu. Men när vi nyligen uppmanade omvärlden att hålla fast vid sanktionerna svarade man med hotfulla kommentarer i tidningarna. Regimen i vårt land har bara genomfört ytliga förändringar och det är viktigt att omvärlden inte låter sig luras av det.

Deltagarna på seminariet kom från flera olika partier, Svenska Burmakommittén, socialdemokratiska studentförbundet och fackliga organisationer. Hon uppmanade dem att knyta nya kontakter inne i landet. När Magnus Nilsson, ordförande för Socialdemokratiska studentförbundet, som i femton år drivit ett projekt med burmesiska studentgrupper, frågade vad organisationerna som hans kan göra för att ytterligare stötta demokratirörelsen uppmanade hon dem att ta direkt kontakt med NLD:s ungdomsrörelse.

När Burmakommitténs ordförande Karin Strandås frågade om bistånd till Burma svarade Aung San Suu Kyi på samma sätt.

– Vi ser positivt på bistånd, men det är viktigt att givarna försäkrar sig om att deras stöd verkligen kommer det burmesiska folket till del.

Idén att länka upp ett möte i Sverige med Aung San Suu Kyi väcktes av utrikesutskottets ordförande Urban Ahlin, som tillsammans med riksdagsmannen Olle Thorell besökte Aung San Suu Kyi i Burma för några dagar sedan.

– Hon berättade att hon hade kopplats upp på samma sätt en gång tidigare. Den gången var det till ett möte i Malaysia. Så vi bestämde att vi skulle pröva, säger Urban Ahlin.

Text: Jesper Bengtsson

Publiceringsdatum: 2011-02-17

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...