Skriv ut

För en tid sedan var Betlehems första kvinnliga borgmästare Vera Baboun på besök i Sverige, inbjuden Socialdemokrater för Tro och Solidaritet i Stockholm i samarbete med Palmecentret. Bland annat framträdde hon på ABF på Sveavägen i ett samtal med Isabel Lundin, handläggare på Palmecentret.

Vera Baboun. Foto: Ylva SafvelinDet var i oktober 2012 som Vera Baboun valdes till borgmästare i Betlehem, en post som av tradition innehas av en kristen palestinier. Baboun, som är professor vid Betlehems universitet valdes som oberoende kandidat från Fatah-partiet och har aldrig tidigare varit partipolitiskt aktiv. Politisk har hon däremot varit hela livet.

– I Palestina lever du politiskt vad du än gör. Ockupationen försätter dig, vare sig du vill eller inte, i politikens mitt.

Vera Baboun är för närvarande den enda kvinnliga borgmästaren på Västbanken. Och visst är det palestinska samhället patriarkalt, säger hon, men det har inte hindrat henne. Enligt henne själv röstades hon fram just för att hon symboliserar förändring. Nu handlar hennes arbete om hur hon ska kunna åstadkomma den förändringen. För Betlehems möjligheter att växa som stad är kringskurna, bokstavligt talat.

– Muren och bosättningarna omger oss på fler och fler sidor. Ingen stad kan utvecklas utan mark. Om vi ska bygga ett sjukhus behöver vi någonstans att göra det på. Men nu har vi bara två kvadratkilometer som vi över huvud taget kan göra något av, säger hon.

Den akuta bristen på mark gör henne orolig för framtiden. När studenterna vid Betlehems universitet tagit sin examen flyttar de därifrån. Det finns knappt plats för nya företag och nästan inga arbetstillfällen på de gamla. Betlehems arbetslöshet är uppe på 21,7 procent. Det är lika högt som på Gaza.

– Jag betraktar det inte som en rättighet för palestinier att utbilda sig utan som en skyldighet. Det är ett sätt att göra sig självständig. Men det finns en ”Brain Drain” i Betlehem som är väldigt oroväckande. Det är ju ingen som vill flytta dit. Staden håller på att bli en ö helt omgiven av murar.

En förhoppning sätter hon till turismen. Varje år kommer två miljoner turister till Betlehem. Många är där för att besöka Födelsekyrkan som nyligen togs upp på UNESCO:s världsarvslista. Men de flesta kommer i bussar från Israel, med israeliska guider och besöker staden över dagen. Samtidigt är guiderna i Betlehem arbetslösa, och hotellrummen står tomma. Att få turisterna att stanna över natten och äta på stadens restauranger, skulle innebära ett stort lyft ekonomiskt. Och det skulle i så fall möjliggöra en del grundläggande förändringar som Baboun vill se.

– Det handlar om att skapa ett värdigt liv. Vi har lidit på så många nivåer. Jag vill, inte bara som borgmästare utan också som medborgare, ha rent vatten och rena gator.

En konkret åtgärd som Vera Baboun tar upp är en renovering av stadens rörledningar. Nu är de så dåliga att 40 procent av vattnet försvinner ned i marken. Fast egentligen finns det gott vatten på Västbanken, berättar hon. Men Israel kontrollerar reservoaren och säljer vattnet tillbaka till palestinierna.

– I slutändan har allt att göra med ockupationen och muren. Halva landet består av unga människor. Min största farhåga är att de kommer att internalisera muren om ingenting görs för att förändra situationen. Men jag måste vara positiv inför framtiden och jag är fast besluten att arbeta hårt för att göra livet bättre för invånarna i Betlehem, sa Baboun.

Text: JOHN RUNESON
Fotograf: YLVA SÄFVELIN – AiBild

Publiceringsdatum: 2013-04-09

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...