Skriv ut

Myo Zaw arbetade tidigare på en textilfabrik i Mae Sot i Thailand – liksom många andra burmesiska migrantarbetare. När arbetsgivaren vägrade betala ut löner kom han i kontakt med Yaung Chi Oo Worker Association. "För första gången fick jag tillgång till utbildning i vilka rättigheter jag har både som människa och som arbetare", berättar Myo Zaw, som idag arbetar på ett bibliotek som har bokklubbar och ordnar diskussionskvällar.

Myo Zaw arbetade tidigare på en textilfabrik i Mae Sot i Thailand – liksom många andra burmesiska migrantarbetare. När arbetsgivaren vägrade betala ut löner kom han i kontakt med Yaung Chi Oo Worker Association.

– För första gången fick jag tillgång till utbildning i vilka rättigheter jag har både som människa och som arbetare, berättar Myo Zaw, som idag arbetar på ett bibliotek som lånar ut böcker till arbetare, har bokklubbar och ordnar diskussionskvällar.

Den politiska och ekonomiska situationen i Burma har drivit många av dess invånare på flykt. Tillsammans med den politiska repressionen har detta skapat en situation i Burma som är ohållbar för landets invånare och är skälet till att så många söker sig till Thailand i hopp om att finna ett bättre liv och ett jobb. Men när de väl anländer inser många av dem att de gått från ett helvete till ett annat.

Efter upproret i Burma 1988, som slogs ned av generalerna, flydde många av demokratiaktivisterna, antingen till djungeln i gränslandet mellan Thailand och Burma eller till den lilla gränsstaden Mae Sot. Efter att Burma genomgått demokratiska val 1990, ett val där oppositionen fick över 80 % av platserna i parlamentet och som generalerna ignorerade, flydde än fler till Thailand. Den ekonomiska politiken som bedrevs av generalerna efter dessa händelser har drivit Burma till ruinens brant.

Rättigheterna för burmesiska migrantarbetare i Thailand har länge varit i det närmaste obefintliga. Våldtäkter, misshandel, uteblivna löner och i värsta fall mord, är några av de många faror som lurar på andra sidan gränsen. Men många av de som kommer väljer ändå att stanna kvar då livet i Thailand är bättre än det i Burma.

Arbetare massarresterades
En av de många som kom till Thailand på grund av det ekonomiska läget i Burma är Myo Zaw. Han anlände till Mae Sot för några år sedan och precis som så många andra innan honom, tog han ett jobb vid en av de hundratals textilfabriker som finns i Mae Sot. Under 2006 valde arbetsgivaren att inte betala ut löner till arbetarna och fick polisen att massarrestera dem, då de alla befann sig illegalt i Thailand. Denna händelse ledde till Myo Zaws första kontakt med facket för burmesiska migrantarbetare, Yaung Chi Oo Worker Association. Yaung Chi Oo hjälpte till med att förhandla med polisen för att försäkra sig om att de arresterade arbetarna inte deporterades tillbaka till Burma och att de släpptes ur häktet.  Under en kortare tid fick de bo i så kallade ”safe houses” som Yaung Chi Oo hade.

– För första gången fick jag tillgång till utbildning i vilka rättigheter jag har både som människa och som arbetare, berättar Myo Zaw.

Utbildningen fick mig att bli intresserad av facklig organisering och jag  blev själv medlem i Yaung Chi Oo. Till en början jobbade jag med att samla ihop material till rapporter kring migrantarbetarnas situation här i Mae Sot, men för två månader sedan fick jag möjlighet att bli  assisterande bibliotekarie och jag tog jobbet.

Biblioteket som Myo Zaw talar om är ett resultat av ett samarbete mellan ABF Västra Götaland och Yaung Chi Oo. För några år sedan befann sig Yaung Chi Oo:s ordförande på en resa i Sverige för att upplysa omvärlden om de många problem som migrantarbetare har i Thailand. Det var s-studenter som anordnade resan och vid ett tillfälle fick Moe Swe möjligheten att träffa en representant från ABF. Mötet resulterade i projektet mellan ABF  Västra Götaland och Yaung Chi Oo med stöd av Palmecentret.

Bokklubb och diskussionsmöten
– Men det här är inte vilket bibliotek som helst, berättar Myo Zaw. Vi har cirka 400 medlemmar som kommer och lånar böcker och antalet böcker är nu uppe i 2000 st. Många har köpts inne i Burma men vissa har vi köpt på marknaden här i Mae Sot. Men vi ägnar oss inte enbart åt att låna ut böcker. Biblioteket arrangerar ett flertal olika aktiviteter, såväl politiska som sociala. Vi har en bokklubb där vi väljer ut artiklar eller böcker som alla läser och sedan samlas för att diskutera. Vid vissa tillfällen arrangerar vi möten för att våra medlemmar ska kunna diskutera nuvarande politiska frågor. Senast var när Aung San Suu Kyi blev arresterad och beskylld för att ha brutit mot villkoren för hennes husarrest.

Själva biblioteket finner man i utkanten av Mae Sot, men läget är noggrant valt. Dels befinner sig biblioteket i direkt anslutning till själva kontoret för Yaung Chi Oo, men viktigast av allt är att biblioteket befinner sig nära ett flertal av de hundratals fabriker som man kan finna i Mae Sot.

– Vårt läge kanske inte är det bästa, men det är just därför vi har valt att påbörja ett mobilt bibliotek. Vi har haft en kortare testperiod på tre månader där vi genom våra kontakter som vi har vid arbetsplatserna, smugglar in böcker till arbetarna då de inte kan komma till oss. Denna del av verksamheten tänker vi nu expandera.

Öka den politiska medvetenheten
Biblioteket fungerar både som ett center för sociala och politiska aktiviteter vilket stämmer bra överens med de övergripande målen som Yaung Chi Oo har med denna verksamhet. Man strävar efter att öka kunskapen bland migrantarbetare och den politiska medvetenheten.

– Militärjuntan har skrivit sin egna historia kring Burma som inte alls stämmer överens med vad som verkligen har hänt. Det finns ju ingen utbildning i Burma så folk tror på vad de får läsa, höra och vid vissa tillfällen blivit tillsagda att de ska tro. Deras version förklarar inte de många problem vi har i Burma idag. Den politiska kunskapen får de här genom möten och aktiviteter, men viktigast genom de många oppositionella tidningar som vi har här. Vi hoppas också att biblioteket ska kunna tjäna som en inspiration och modell för hur ett demokratiskt samhälle fungerar.

Det Myo Zaw talar om är en idé som man har jobbat på kring hur biblioteket ska drivas. Yaung Chi Oo vill lära sina medlemmar hur demokrati fungerar på ett praktiskt sätt genom att låta medlemmarna själva ta del av driften av biblioteket. Detta planerar man att göra genom att arrangera möten med medlemmarna och låta dem ta beslut som berör biblioteket och dess verksamhet. Alla beslut ska självklart tas genom omröstningar.

Biblioteket är en liten del av den verksamhet som Yaung Chi Oo ägnar sig åt men har på den senaste tiden blivit något av ett kännetecken för facket. Hundratals människor har kunnat ta del av dess utbud av litteratur och de många aktiviteter som hålls, såväl politiska där situationen i Burma diskuteras och lösningar på den kris som drabbat landet vädras, och de sociala som fungerar som en katalysator för att stärka solidariteten bland arbetare i Mae Sot.

Text: Raùl Urrutia

Publiceringsdatum: 2010-02-04

Till toppen av sidan
Militärjuntan har skrivit sin egna historia kring Burma som inte alls stämmer överens med vad som verkligen har hänt. Det finns ju ingen utbildning i Burma så folk tror på vad de får läsa, höra och vid vissa tillfällen blivit tillsagda att de ska tro. - Myo Zaw

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...