Skriv ut

Imorgon träffas EU:s utrikesministrar för att diskutera EU:s politik gentemot Burma. Bildt och Sverige måste då tydligt driva frågan om att EU ska uttala stöd för en utredning om brott mot mänskligheten i Burma.

Det är över ett år sedan FN:s speciella rapportör om mänskliga rättigheter i Burma, Tomás Ojea Quintana, uppmanade FN att tillsätta en utredning för att undersöka om det som sker i Burma är krigsbrott och brott mot de mänskliga rättigheterna. Trots att tolv EU-länder redan har ställt sig bakom en sådan utredning har Sverige ännu inte uttalat sig i frågan.

– Vi kan inte acceptera skyddade rum för brott mot mänskligheten. Därför bör vi aktivt söka möjligheter att ställa den burmesiska militärjuntan inför internationell domstol, säger Jens Orback, Palmecentrets generalsekreterare.

Sedan det riggade valet i Burma i november förra året har situationen för mänskliga rättigheter i landet inte förbättrats. I de etniska minoritetsområdena i Burma fortsätter den burmesiska armén att attackera och döda civila. Det sitter fortfarande över 2 100 politiska fångar i landets fängelser.

Bildt och Sverige har varit tysta om situationen i Burma. När den burmesiska demokratirörelsens främsta ledare, Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi talade via länk på Palmecentrets seminarium i riksdagen i februari var budskapet tydligt. Hon uppmanade den svenska riksdagen och regeringen att inte ducka i Burmafrågan utan uttryckligen ge demokratirörelsen sitt stöd.

Publiceringsdatum: 2011-04-11

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...