Skriv ut

U Win Tin är fortfarande en av de främsta politiska aktivisterna i Burma trots sin ålder på 83 år. Han började sin kamp för demokrati i Burma redan som ung student. När Aung San Suu Kyi återvände till Burma i slutet av 1980-talet var U Win Tin en av de som hon bildade partiet National League for Democracy (NLD) tillsammans med. U Win Tin var då en framstående författare och journalist.

I juli 1989 fängslades U Win Tin på grund av sin position inom NLD och sina kritiska artiklar mot militärregimen. Under 19 år satt han fängslad under mycket svåra förhållanden: Han torterades hårt och fick sitta i en bur avsedd för fängelsets hundar.

U Win Tin tar emot oss på redaktionen för NLD:s magasin, D-Wave. Utanför säljer några partimedlemmar allt ifrån paraplyer och t-shirts till tygväskor och klistermärken med partisymbolen och med porträtt av Aung San Suu Kyi och hennes far Aung San. Det var en omöjlighet så sent som våren 2011. Att bära en t-shirt med Aung San Suu Kyi då var förknippat med hårda fängelsestraff.

Redaktionen är liten och vi får tränga ihop oss på röda plaststolar framför U Win Tins skrivbord. Hans vita hår lyser i kontrast till den kornblåa skjortan. Han förklarar att han har burit blå skjorta varje dag sedan han släpptes ur fängelset för fyra år sedan.

– I fängelset bär fångarna blå skjortor och genom att bära en blå skjorta visar jag solidaritet med de politiska fångar som fortfarande sitter fängslade, säger han.

U Win Tin förklarar att han känner till Olof Palme men att han inte vet så mycket om Sverige som han önskar.

– När Aung San Suu Kyi reser till Norge i juni för att ta emot Nobels fredspris kommer vi att lära oss mer om de nordiska länderna.

Han förklarar att Burma har varit så pass isolerat i över 50 år och att de flesta därför inte vet mycket om världen utanför.

– Situationen för media har förbättrats, men det förekommer fortfarande censur, även om vissa av mina artiklar för första gången på flera decennier nu tillåts publiceras, fortsätter U Win Tin.

Han skriver inte många artiklar längre och förklarar att han är för gammal för att hålla på med politik, men han talar på Radio Free Asia en gång i veckan. Radio Free Asia är en radiostation som förmedlar oberoende nyheter, särskilt riktat till människor i auktoritära stater i Asien. Och så hjälper han till som redaktör för NLD:s tidning, D-wave.

D-wave är NLD:s magasin och handlar främst om NLD:s olika aktiviteter. U Win Tin förklarar att det är lätt att sälja tidningen. Den kommer ut varje vecka och kostar bara 300 kyat (tre kronor). Varje nummer trycks i 130 000 exemplar och det märks att det finns en efterfrågan på information från oppositionen.

När vi frågar hur han ser på situationen i Burma svarar U Win Tin:

– Det finns hopp, men vi vet inte vad som komma skall. Det finns ett ljus i tunneln. Kanske ni tycker att jag är pessimistisk, men allt vi kan göra är att gå mot det lilla ljuset och hoppas på demokrati.

För att illustrera vad han menar refererar han till ett samtal mellan Barack Obama och Aung San Suu Kyi. Obama sa då att det är dagsljus i Burma nu.

– Jag anser snarare att det finns ljus i tunneln och att vi fortfarande befinner oss i den tunneln, säger U Win Tin.

Nu när U Win Tin och hans partikamrater från NLD för första gången på länge har haft möjlighet att röra sig ute bland folk, har de överraskats av stämningen bland människorna. De har märkt att militärregimen inte har lyckats släcka det burmesiska folkets längtan efter demokrati.

– Vi trodde att folket skulle vara likgiltiga efter alla år av förtryck och att de endast skulle ha energi kvar att bry sig om att få ett jobb och tjäna pengar för att kunna överleva. Men sedan NLD har blivit ett lagligt parti har vi fått så mycket folkligt stöd, och de många människor som vi träffar säger att det de helst av allt vill ha är frihet att få uttrycka sina åsikter efter att ha blivit skrämda av militären under en så lång tid.

Text: Frida Perjus och Laila Naraghi

Publiceringsdatum: 2012-07-18

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...