Skriv ut

En stor del av de kläder som svenska storföretag säljer produceras i Burma. Men enligt en ny holländsk rapport förekommer både barnarbete och tvångsarbete på fabrikerna.

Exporten från Burma/Myanmar har ökat kraftigt efter att de ekonomiska sanktionerna hävdes 2015. Burmas största exportmarknad är EU och den viktigaste varan är kläder.

Frida Perjus

H&M är ett av de klädföretag som har valt att lägga produktion här. Men Swedwatch – en ideell förening där bland annat Svenska kyrkan och Naturskyddsföreningen är medlemmar – slår nu larm om att det finns barnarbete bakom H&M-kläder i Burma.

Swedwatch hänvisar till rapporten The Myanmar Dilemma från den holländska organisationen SOMO, som har intervjuat 400 anställda på 12 fabriker i Burma. Enligt rapporten är det vanligt med barnarbete och för långa arbetsdagar. Det förekommer även tvångsarbete.

Anklagelser om barnarbete i de fabriker som H&M använder sig av framfördes även i Expressen i höstas.

– Det är viktigt att svenska företag respekterar mänskliga rättigheter. Man kan inte frångå sitt ansvar genom att bara flytta produktionen utomlands. På sikt är starka fackföreningar i alla länder det enda sättet att garantera ett mänskligt arbetsliv. Därför stödjer vi arbetare som organiserar sig för bättre villkor, säger Palmecentrets Burmaexpert Frida Perjus.

Stöd kampanjen Frihet! Bekämpa slaveriet!

Publiceringsdatum: 2017-02-08

Till toppen av sidan
Man kan inte frångå sitt ansvar genom att bara flytta produktionen utomlands.
– Frida Perjus, Palmecentret

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...