Skriv ut

För ett drygt år sedan dominerade utvecklingen i Burma och kampen för demokrati i landet världens massmedier. - Idag är militärdiktaturen i mitt hemland lika hård som någonsin. I spåren på finanskrisen befarar jag att världen idag glömmer vad som händer i Burma. Det säger Aung Thu Ya, ordförande i det burmesiska sjöfacket SUB (Seafarers’ Union of Burma). Han lever sedan många år i exil i Bangkok.

Aung berättar att i november 2008 dömdes en välkänd manlig människorättsaktivist i Burma till 56 års fängelse av militärerna. Mannens son dömdes samtidigt till sju års fängelse.

De två männens enda brott var att de har varit aktiva i kampen för demokrati i Burma. Sonen var bara vanlig medlem i en studentorganisation.

Den katastrofala situationen i Burma gör att hundratusentals burmeser har flytt hemlandet. Många vistas illegalt i grannlandet Thailand där de ofta arbetar under mycket hårda villkor.

SUB organiserar burmesiskt sjöfolk, fiskare på de stora fiskefartygen utanför Thailands kuster och burmesiska kvinnor som arbetar i den thailändska fiskekonservindustrin.

– Många av dessa grupper har bedrövliga arbetsförhållanden, berättar Aung Thu Ya.

Nyligen väckte en film om situationen på fiskefartygen som SUB och den fackliga internationalen för transportarbetare ITF (International Transport Workers´ Federation) kommit över stor uppmärksamhet. I filmen avslöjas hur burmesiska fiskare som protesterar mot förhållandena misshandlas svårt och i något fall till och med mördades av befälet ombord.

– Vi började organisera burmesiska fiskare efter tsunamin, säger Aung Thu Ya.

– Det är svårt att organisera dem eftersom de ofta jobbar utan papper och av thailändska myndigheter betraktas som illegala migrantarbetare. Samtidigt är myndigheterna i Thailand för närvarande inte lika energiska i sin jakt på burmesiska flyktingar. Säkert beror detta på det nuvarande politiska kaoset i Thailand.

– Jag hoppas ni i västvärlden inte glömmer Burma för allt annat som händer i världen just nu, säger Aung Thu Ya.

– Ett hoppfullt tecken är trots allt valet av Barack Obama till USAs president. Obama talar mycket om människorättsfrågor och om vikten av att mänskliga rättigheter respekteras i alla länder. I valkampanjen fick han aktivt stöd av USAs fackföreningsrörelse. Ett av fackförbunden som stödde Barack Obama var transportfacket SIU. En av ombudsmännen i det förbundet på USAs västkust kommer från Burma, säger den burmesiska fackföreningsledaren Aung Thu Ya.

Text: Lennart Johnsson

Publiceringsdatum: 2008-12-16

Till toppen av sidan
Jag hoppas ni i västvärlden inte glömmer Burma för allt annat som händer i världen just nu. - Aung Thu Ya.

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...