Skriv ut

Att vägen mot demokrati inte är enkel framgår tydligt under en workshop som Palmecentret och våra partners genomför. Polis och militär underrättelsetjänst kommer på besök och dokumenterar vilka som deltar och vad vi pratar om. Men de är mycket artiga, ber om ursäkt för att de stör och uttrycker sin tacksamhet över att vi är där och stödjer landets arbetare. När vi föreslår att polisen ska bilda en fackförening tycker de att det är en lysande idé.

Kvinnor på risfält. Foto: Sara KollbergBurma har tagit steg i demokratisk riktning sedan militärjuntan, som styrt landet med ett järngrepp i fem decennier, iklädde sig civil kostym efter det riggade parlamentsvalet i november 2010. Men det var först när Aung San Suu Kyi, ledare för oppositionspartiet NLD, släpptes ur sin husarrest och hennes parti i ett fyllnadsval till parlamentet 2012 vann över 80 procent av rösterna som demokratiska reformer genomfördes. Bland annat har mediecensuren hävts och hundratals politiska fångar släppts. En av de viktigaste reformerna är att arbetare, för första gången på femtio år, har möjlighet att organisera sig och bilda fackföreningar.

Men utmaningarna för den unga fackföreningsrörelsen är stora. En av de organisationer som Palmecentret stödjer är Workers’ Solidarity League for Burma som är en stödorganisation för nybildade fackföreningar. Ye Min Naing, ordförande för WSLB, beskriver situationen så här:

– I dag finns det 520 fackföreningar men ingen av dem kan beskrivas som stark. Det enda som är möjligt i detta skede är att lösa tvister mellan arbetstagare och arbetsgivare. Fackföreningarna måste driva på den lagstiftande makten i parlamentet men parlamentet är ineffektivt. För att driva på den lagstiftande makten krävs att vi har starka nätverk mellan fackföreningar och formar federationer. Ett hinder för att bilda starka fackföreningar är att arbetarna arbetar för långa timmar och inte har någon tid att vara aktiva. Ett annat är polisens kontroll av fackligt aktiva.

Omvärlden har efter reformerna svarat på förändringen genom att bland annat lyfta de ekonomiska sanktionerna. Utländska investerare som tidigare varit både hämmade och rädda för att investera i ”skurkstaten” rusar nu till det ”gyllene landet”. Ett land som är rikt på både naturresurser och billig arbetskraft. Förmodligen en av de allra sista oexploaterade marknaderna i världen. Och det är just i ljuset av detta som utvecklingen i Burma måste ses.

Det senaste omvärlden hörde från Thein Sein var att han inte tänker ställa upp för omval som president 2015 och att det har tillsatts en kommission för att undersöka och utvärdera den odemokratiska konstitutionen. Thein Sein skulle inte motsätta sig Aung San Suu Kyi som president om folket röstar på henne.

Men parallellt med denna solskenshistoria finns en dyster utveckling. I takt med att investeringarna i Burma har ökat har även övergreppen mot jordbrukares rättigheter ökat. Tusentals bönder har fått sin mark beslagtagen av staten som sedan sålt vidare till högstbjudande. I de naturresursrika bergsområdena, som är hemvist åt de etniska minoriteterna, har hela byar utplånats och människor tvingats flytta för att lämna plats åt vattenkraftverk, dammar och oljeledningar. I samband med dessa projekt har övergreppen mot lokalbefolkningen ökat i form av tvångsarbete och systematiska våldtäkter. Detta visar på de stora bristerna i Burmas rättssystem, militärens alltför stora makt och korruptionens hårda grepp. Bristerna kan endast rättas till om Burmas befolkning genom fullt demokratiska val får möjlighet att välja en regering och för att detta ska ske måste den odemokratiska konstitutionen skrivas om. Det räcker dock inte med fria val.

– Vi – bönder och fackliga organisationer – måste bygga ett starkt civilt samhälle för att skapa en snabbare övergång till demokrati. Partierna kan inte göra det själva, säger Ye Min Naing.

Text: Frida Perjus

Foto: Sara Kollberg

Artikeln är även publicerad i Internationella Socialdemokraten 2013.

Publiceringsdatum: 2013-10-04

Till toppen av sidan
I dag finns det 520 fackföreningar men ingen av dem kan beskrivas som stark. - Ye Min Naing

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...