Skriv ut

- De burmesiska flyktingbarnen är extra utsatta, de flesta av dem är statslösa barn som aldrig registrerats någonstans. De behöver dels tillgång till sjukvård, men de behöver också registreras, de behöver få utbildning. Det sa Dr Cynthia Maung, en av årets vinnare av Worlds Childrens Prize for the Rights of Child, som nyligen besökte Stockholm.

I Riksdagens andrakammarsal gav hon riksdagsledamöter och andra intresserade en bild av sitt arbete i Thailand och Burma. Dr. Cynthia Maung har tilldelats priset för sitt arbete med att hjälpa burmesiska flyktingbarn, både i Thailand och i Burma. Värdar för seminariet var Kent Härstedt (S) och Birgitta Ohlsson (fp) tillsammans med Palmecentret, SILC och S-studenter.

Sedan militären tog makten i Burma, 1962, har miljontals människor flytt landet, berättar dr. Cynthia Maung. Ytterligare miljoner människor har av olika anledningar tvingats lämna sina hem och blivit flyktingar i sitt eget land. Situationen för barnen i landet är svår, bara hälften av alla barn i Burma får möjlighet att gå i skolan, barnsoldater är vanligt fenomen, liksom barnprostitution och trafficking.

– De burmesiska flyktingbarnen är extra utsatta, de flesta av dem är statslösa barn som aldrig registrerats någonstans. De behöver dels tillgång till sjukvård, men de behöver också registreras, de behöver få utbildning och många av dem behöver också få nya föräldrar.

Det är inte ovanligt att unga föräldrar lämnar sina barn hos Cynthia Maung, eller att föräldrarna inte finns i livet.

Cynthia Maung flydde från inbördeskrigets Burma till Thailand 1988. I Thailand fanns redan då en stor, och ständigt ökande, grupp burmesiska flyktingar. De flesta av dessa, förklarar dr. Cynthia Maung, hade inte tillgång till någon hälsovård. Därför bestämde hon sig 1989 för att sätta upp en liten medicinsk klinik utanför den thailändska gränsstaden Mae Sot. Mae Tao Clinic, som hennes klinik heter, har växt och är idag snarare ett sjukhus. Antalet patienter växer år för år, och med det växer även behovet av utbildad personal. De flesta av de som arbetar för Dr. Cynthia är burmeser som utbildats på Mae Tao Clinic.

– Ungefär hälften av de som kommer till Mae Tao Clinic är burmesiska flyktingar från Thailand den andra hälften är burmeser från Burma som inte har möjlighet att få vård i sitt eget land.

Men det är inte alla burmeser som kan ta sig över gränsen till Mae Tao Clinic. För att kunna nå ut till de många burmesiska flyktingarna i Burma som inte kan komma till Mae Tao Clinic har dr. Cynthia ett ”backpack-projekt”. Sjukvårdspersonal från Mae Tao tar sig över gränsen, in i Burma. Där vandrar de bland flyktingar och små byar i ungefär fem månader, oftast i områden där väpnad konflikt pågår. I de här områdena är spädbarnsdödligheten mycket hög, landminor, malaria, tbc och hiv hör till vardagen. Återigen handlar deras arbete inte bara om sjukvård, de håller också workshops om grundläggande hälsa, näringslära, mödravård och så vidare. Backpack-teamet jobbar i fyra av Burmas gränsstater. Sju backpack-sjukvårdare har dött i tjänst, skjutna av militärjuntans soldater eller dödade av landminor.

Text: Catharina Ullström, S-studenter

Publiceringsdatum: 2007-04-19

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...