Skriv ut

Under många år har kvinnorna bakom Women’s Galaxy varit verksamma på den thailändska sidan om gränsen till Burma. Där har de arbetat med frågor kring trafficking och jämställdhet, och särskilt riktat in sig på burmesiska flyktingar och migrantarbetare. Men för snart ett år sedan kunde Women’s Galaxy för första gången öppna verksamhet innanför Burmas gränser.

Mu Sel, Yunge och Yin Myo Hlaing utanför centret i Rangoon. Foto: John RunesonVarje vecka samlas människor i ett litet hus i ett bostadsområde en bit utanför Rangoon. De kommer för att delta i workshops och utbildningar om demokratifrågor eller jämställdhet. En av de som arbetar på centret är Mu Sel. Hon har hållit utbildningar av det här slaget i många år, ända sedan hon själv gick en liknande som tjugoåring. Bilden hon ger av jämställdheten i Burma är dyster.

– Det är ungefär lika illa ställt för vår generation som det var för våra mammor när de var unga. Samhället är väldigt ojämlikt. Och männens våld mot kvinnor stänger ute kvinnor från politiken, säger Mu Sel.

Hon berättar om en våg av våldtäkter. Särskilt vanligt är att de fattiga kvarteren drabbas, där det ofta är strömavbrott och där säkerheten är sämre.

– Män tar sig in i människors hem, genom fönstren, för att våldta. Det har blivit som en trend. Polisen gör ingenting. Om en kvinna vill anmäla måste hon betala sin egen advokat. En juridisk process kan kräva att hon måste vara på plats hos myndigheterna åtminstone någon gång i veckan, Att kallas in 70 gånger per år är inget ovanligt. Så väldigt få brottsoffer har tid och pengar att ens anmäla en våldtäkt, säger Mu Sel.

Burma har under de senaste åren genomgått en viss demokratisering. Det är tillåtet att bilda fackförbund, privatägda tidningar får verka och politiska fångar har frigivits. Men regimens reformer har inte förbättrat för kvinnors rättigheter. Tvärtom rapporterar bland andra Human Rights Watch att den burmesiska armén våldtar i stor skala i kriget mot väpnade motståndsrörelser i Kachinstaten i norra Burma.

– Militären använder våldtäkter som systematiskt vapen, säger Mu Sel.

Men förändringarna som har skett i Burma har ändå gjort att Women’s Galaxy-centret kan hålla öppet i Rangoon. Nu arbetar Mu Sel och hennes kollegor Yin Myo Hlaing och Yunge med att hålla utbildningar under rubriker som våld i nära relationer, mänskliga rättigheter eller demokratiskt ledarskap. En del utbildningar riktar sig mot universitetsstudenter, andra till enbart kvinnor.

– Men för att komma åt ojämlikheten måste vi prata med männen också. De förstår ofta jämställdhet i viss utsträckning. Som att deras systrar ska få arbete. Utmaningen är att få dem att se större mönster, säger Yunge.

Säkerhetspolisen vet var Women’s Galaxy finns men har ännu inte gjort någon ansats att stänga ned verksamheten.

– Vi hade poliser här, särskilt i början. De kom och ställde mängder av frågor. Vi bad dem att presentera sig, sätta sig och äta med oss. Sedan dess har de inte varit här lika ofta, säger Yin Myo Hlaing.

Women’s Galaxy stöds av Palmecentret tillsammans med S-kvinnor i Hallsberg. På bilden syns Mu Sel, Yunge och Yin Myo Hlaing utanför centret i Rangoon.

Text och bild: John Runeson

Publiceringsdatum: 2013-08-22

Till toppen av sidan
Det är ungefär lika illa ställt för vår generation som det var för våra mammor när de var unga. Samhället är väldigt ojämlikt. Och männens våld mot kvinnor stänger ute kvinnor från politiken. - Mu Sel

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...