Skriv ut

Samtidigt som demokratin vinner framsteg världen över förföljs människor för sina åsikter på andra sidan Östersjön. Vi Socialdemokrater gör allt för att hjälpa de som vill göra Belarus till ett demokratisk land. Vi i Sverige har ett speciellt ansvar som en nära granne. President Lukasjenka förvägrar sitt folk demokrati, mänskliga rättigheter, öppenhet och pressfrihet. Istället har han isolerat Belarus.

jamtin.jpgPå grund av den negativa demokratiska utvecklingen i Belarus är det statliga svenska utvecklingssamarbetet med landet mycket begränsat. Syftet med de insatser som ändå görs är att stödja reforminriktade grupper och främja en demokratisk och ekonomisk omvandling. Stöd ges även till att re¬formera den sociala sektorn och till att bekämpa människohandel.

Många enskilda föreningar och organisationer i Sverige gör ett mycket viktigt arbete för att knyta kontakter, genomföra utbildningar och bevaka utvecklingen i Belarus.

Efter valet i december har situationen allvarligt försämrats. Bland många dömda och torterade har en socialdemokratisk partiledare dömts till 6,5 års fängelse. Det känns overk¬ligt att det sker så nära oss i Sverige.

Med skriften ”För ett fritt Belarus”  vill vi väcka intresse för Belarus och situationen i landet. Den kan, tillsammans med annat material, ingå i en studiecirkel eller utgöra en startpunkt för ett möte.

Låt oss öppna fönstret mot ett av våra närmaste grannfolk.

Text: Carin Jämtin
Partisekreterare (S)

Beställ trycka exemplar från info@palmecenter.se

Publiceringsdatum: 2012-04-16

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...