Skriv ut

Colombia är världens farligaste land att vara fackligt aktiv i. Förra året mördades 48 fackliga aktivister i landet. Det framgår av Internationella Fackliga Samorganisationens årliga rapport över kränkningar av fackliga rättigheter världen över, som presenterades i mitten av juni. Sammanlagt mördades 101 fackligt aktiva i hela världen under 2009.

IFS:s generalsekreterare Guy Ryder säger idag i ett uttalande:

– Colombia var återigen det land där försvar av grundläggande rättigheter för arbetare, mer sannolikt än någon annanstans betyder ett dödsstraff, trots den colombianska regeringens PR-kampanj som säger motsatsen. Den förvärrade situationen i Guatemala, Honduras och flera andra länder är också mycket oroande.

– Om högern vinner i den andra valomgången i presidentvalet, väntas situationen knappast förändras till det bättre, säger Jens Orback, Palmecentrets generalsekreterare. Högerns presidentkandidat, Juan Manuael Santos, står för en hård linje mot landets fackliga.

Palmecentrets Colombiahandläggare, Mikael Näve Ljunggren, beskriver situationen efter första omgången i presidentvalet:

– Den stora vinnaren är Juan Manuel Santos, från Uribes högerparti, som var nära att få egen majoritet. Han kommer i andra valomgången att ställas mot Santanas Mockus, från det gröna partiet, som fick strax över 20 procent av rösterna. Det socialdemokratiska partiet, Polos kandidat Gustavo Petro, hamnade på cirka 9 procent. Den stora frågan inför den andra valomgången den 20 juni är vilka allianser som kommer att slutas bakom respektive kandidat. Juan Manuel Santos har stöd av de konservativa, och övriga högerpartiers kandidater men även det stora flertalet inom det Liberala partiet. Bakom Santanas Mockus finns ingen tydlig allians, man har under den senaste veckan fört intensiva diskussioner med Polo för att se om man kan nå en överenskommelse men har inte lyckats.

– Sammanfattningsvis står återigen den colombianska högern enad medan de krafter som skulle kunna utmana den tycks oförmögna att samlas kring en enad ståndpunkt. Något som inte talar för att situationen för de fackligt aktiva i landet kommer att förändras.

Läs mer i IFS:s rapport om fackliga kränkningar i världen under 2009.

 

Publiceringsdatum: 2010-06-09

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...