Skriv ut

Organisationen STOP i Indien arbetar med att hjälpa flickor ur prostitution och sedan stödja dem för att hitta en plats i samhället igen. Efter att ha hört Roma Debabrata, grundare av STOP, berätta om flickornas öde, ville Moa Herrgård från Unga Örnar i Västerås göra något.

Tillsammans med FN-förbundet ordnade hon och några kompisar en temadag om internationellt arbete för de två största gymnasieskolorna i Västerås; Rudbeckianska och Wennströmska. Där berättade man bland annat om STOPs arbete.

På Rudbeckianska gymnasiet arrangeras varje år ett Dagsverke – en dag där eleverna samlar in pengar till ett projekt genom att arbeta en dag och skänka den intjänade inkomsten till projektet.

– Vi hade tre förslag på var pengarna skulle gå. 60 % av eleverna röstade på att pengarna skulle skänkas till STOP i Indien, berättar Moa Herrgård.

Medverkan är frivillig, och eleverna kan välja att gå i skolan i stället för att arbeta. På årets dagsverke den 9 maj deltog ändå drygt 1100 av skolans 1300 elever, och man samlade in drygt 75 000 kronor.

Moa kom i kontakt med STOP i Indien via Palmecentret i höstas när hon deltog i en hiv/aids-utbildning där en delegation från STOP deltog.

De berättade om hur STOP i samarbete med polisen fritar flickorna från bordeller, och sedan ger dem psykologisk och social hjälp att återvända till ett normalt liv. Om det går försöker de återföra flickorna till sina familjer. I de fall det inte är möjligt stöttar de flickorna till att skaffa ett jobb för att de ska kunna försörja sig själv.

– När man träffar någon i verkliga livet som berättar något så berörs man så mycket mer, säger Moa Herrrgård.

Dagsverkeskommittén på skolan beslutade att pengarna som samlades in under Dagsverket ska sättas in på ett konto från vilket  flickorna kan låna mikrokrediter (ett litet lån som ska betalas tillbaka inom ett år). Med hjälp av lånet kan de till exempel köpa en symaskin för att sy kläder och annat och på så sätt tjäna lite pengar.

Text: Åse Axberg

Publiceringsdatum: 2006-06-19

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...