Skriv ut

Elmas Arus är ordförande för organisationen Zero Discrimination Association (ZDA) som arbetar för romers rättigheter i Turkiet. Olof Palmes Internationella Center stödjer ZDA:s arbete och nominerade tidigare i år Elmas Arus till Europarådets Raoul Wallenberg-pris.

Elmas Arus. Foto: Ylva SäfvelinElmas Arus är en 33-årig romsk kvinna som i många år har arbetat för stärkta rättigheter i Turkiet för romer och för de som lever som romer (dom-, lom- och abdal-folken). När hon var 13 år ville hennes familj gifta bort henne, men hon vägrade och trots familjens protester färdigställde hon en grundskoleexamen, och senare även en universitetsutbildning. Familjen ville helt enkelt inte att hon skulle gå i skolan och tvingas utstå den diskriminering det skulle innebära.

Elmas Arus har grundat organisationen Zero Discrimination Association (ZDA) som sprider information om situationen i Turkiet för romer och de som lever som romer. ZDA fokuserar särskilt på flickors och kvinnors rättigheter. Organisationen ses som en av Turkiets främsta röster för stärkta rättigheter för romer och de som lever som romer.

– Elmas Arus är en stark kämpe för mänskliga rättigheter och demokrati. Hon är ett inspirerande föredöme som fortsatt sitt arbete trots svåra omständigheter. Därför var det självklart för oss att nominera henne till Raoul Wallenberg-priset, säger Jens Orback, generalsekreterare Palmecentret.

Raoul Wallenberg-priset instiftades av Europarådet på initiativ av den svenska regeringen och det ungerska parlamentet. Det delas ut för första gången i januari 2014. Elmas Arus blir prisets första mottagare.


Text: Laila Naraghi

Publiceringsdatum: 2013-12-03

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...