Skriv ut

Det räcker inte med att bli av med Robert Mugabe för att förbättra situationen i dagens Zimbabwe, det är en hel politisk kultur som måste bytas ut. Det konstaterade Thoko Matshe, Palmecentrets medarbetare i Södra Afrika, på ett välbesökt seminarium om situationen i landet.

Omvärldens förhandlingar med regimen i Zimbabwe går trögt. Samtidigt har ekonomin kollapsat, oppositionsledare misshandlas och en tredjedel av befolkningen har lämnat landet. Det syns få ljuspunkter i dagens Zimbabwe.

Thoko Matshe såg få ljuspunkter i dagens Zimbabwe. Den politiska situationen är bekymmersam med ständiga övergrepp på oppositionen och Robert Mugabes parti, Zanu-PF, ser inte ut att vilja förändra situationen.

– Jag tror inte ens att ett reformerat Zanu-PF kommer att införa demokrati i Zimbabwe, sade hon.

Samtidigt är oppositionen svag och splittrad konstaterade Thoko Matshe. De har gjort flera försök att enas men lyckas inte. Nyligen har det också förekommit våldsamheter och misshandel inom oppositionen.

– För närvarande är det svårt att se en enkel lösning på situationen i Zimbabwe på grund av splittringen inom oppositionen, sade Thoko Matshe.

Sveriges ambassadör i Zimbabwe, Sten Rylander, hade inte heller många hoppingivande tecken att förmedla. Arbetslösheten är uppe i 80 procent och det finns inga varor att köpa i affärerna efter att president Robert Mugabe fått för sig att förbjuda inflation.

Ett nytt fenomen är att de nu även misshandlar medarbetare av rättsväsendet konstaterar Sten Rylander.

Sten Rylande påpekade dock att alla inom Zanu-PF inte ställer sig bakom den brutala politiken.

Det finns också personer inom regeringen som öppet har protesterat mot vissa av Robert Mugabes tilltag. Ett exempel är centralbankschefen som motsatte sig beslutet att förbjuda prishöjningar.

– Det finns många människor inom Zanu-PF som skulle kunna göra mycket om de fick en chans. Men greppet är så starkt så de vågar inte, sade han.

Efter att prishöjningsförbudet infördes har 1000-tals butiksägare som trotsat förbudet arresterats, berättar Sten Rylander.

En viss förhoppning ställer Sten Rylander till de medlingsförsök, mellan regeringspartiet och oppositionen, som leds av samarbetsorganisationen SADC (Sothern Africa Development Community). Under ledning av Sydafrikas president, Tabo Mbeki träffas parterna tre gånger i veckan.

Tvärtemot vad Mugabe och hans allierade säger så har den nu förda politiken inget stöd hos ledarna i grannländerna. Enligt Sten Rylander är SADC väldigt oroade över utvecklingen i Zimbabwe.

– Men SADC skulle aldrig hänga ut ett land offentligt. Särskilt inte en person som Robert Mugabe som är något av en ikon i södra Afrika, sade Sten Rylander.

Tillrättavisa Mugabe omöjligt

Thoko Matshe gjorde en liknande analys av den kultur som finns hos de afrikanska ledarna.

– Mbeke kommer aldrig att tillrättavisa Mugabe och de kan inte tala politik med varandra. Mbeki, som är mycket yngre, kan inte tala om för Mugabe hur han ska bete sig, det vore omöjligt, sade hon.

Samtidigt får Sydafrika bära en del av Zimbabwes problem på sina axlar. Varje dag beräknas omkring 1000 flyktingar fly över Zimbawes södra gräns. Omkring en tredjedel av befolkningen har lämnat landet sedan problemen startade för sju år sedan.

Enligt Sten Rylander försöker Sverige på olika vis att föra en dialog med regimen i Harare och hävdar att han fortfarande har många viktiga kontakter i regeringen i Harare. Något som de flesta andra EU-länder saknar.

– De lyssnar till oss mer än till andra västländer. Det ger oss ett stort ansvar, sade han.

Å andra sidan sade sig Sten Rylander vara besviken över att regimen många gånger drar alla EU-länder över en kam, trots att medlemmarna har så olika historia. Sverige har under lång tid stöttat frihetskampen i Zimbabwe, påpekar han.

– De klumpar ihop oss och skyller allt på oss. Vi är från väst och därför är vi fiender. Jag förstår att de kanske har problem med britterna eller amerikanerna, men varför klumpa ihop oss med dem, sade han.

En medarbetare från Zimbabwes ambassad i Stockholm invände mot Sten Rylanders beskrivning av att Sverige skiljer sig från de andra EU länderna. Sverige står bakom samma sanktionspolitik som resten av EU-länderna, påpekade han.

Sten Rylander svarade att sanktionspolitiken inte är skriven i sten.

– EU länderna har en och samma position, men den kan ändras. Om bara regeringen tog ett eller två steg i rätt riktning så skulle det bli möjligt för mig att börja diskutera med mina kolleger i EU om att ta bort sanktioner, svarade Sten Rylander.

Enligt Sten Rylander skulle inte Zimbabwes regering behöva göra särskilt mycket för att visa sin goda vilja. De skulle till exempel kunna upphöra med att misshandla folk eller ta bort de hårda medialagarna.

En annan frågeställare påpekade det faktum att Sverige under lång tid stöttat Robert Mugabe men sedan plötsligt vände honom ryggen.

Sten Rylander svarade att Robert Mugabe har gjort mycket för att leda frihetskampen i Zimbabwe. Men saker förändrades efter ett tal som han höll år 2000. I det talet uppmuntrade han till våld på ett sätt som gjorde att Sveriges regering omedelbart stoppade det bistånd som kanaliserades genom regeringen.

Thoko Matshe påpekade att trots alla problem i Zimbabwe så pågår ett vardagsliv där människor gifter sig, firar högtider och tar sig till jobbet.

Folk skulle gärna protestera mot regimen men de är rädda för underrättelsetjänsten och armén. Bilderna på oppositionsledarna som har slagits blodiga avskräcker effektivt.

Situationen har tvingat vanliga medborgare att bli mycket anpassningsbara och toleranta.

– Om det inte finns kött i affären får man bli vegetarian. Om man inte har råd med en bussbiljett får man gå till jobbet, sade hon.

Text: Nils Resare

Publiceringsdatum: 2007-09-10

Till toppen av sidan
För närvarande är det svårt att se en enkel lösning på situationen i Zimbabwe på grund av splittringen inom oppositionen. - Thoko Matshe.

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...