Skriv ut

”Folkrörelser spelar en avgörande roll för att etablera demokratiska principer i ett samhälle.” Det säger Oleg Podolinski, internationell sekreterare i BKDP, Congress of Democratic Trade Unions of Belarus, den enda oberoende fackföreningsfederationen i landet. Oleg Podolinski medverkar på årets Palmedag den 17 november.

Parlament i MinskOleg Podolinski menar att internationell solidaritet fortsätter att spela en viktig roll. Dels för att den leder till att brott mot mänskliga rättigheter och diskriminering uppmärksammas och dels för att folkrörelser i länder där rättssamhället inte fungerar och där människor lider av fattigdom och orättvisor får stöd.

– Internationell solidaritet har blivit en avgörande faktor för fria och oberoende fackförbund i Belarus som har attackerats av den auktoritära regimen sedan 1995. Tack vare stöd från den globala fackföreningsrörelsen och andra organisationer och folkrörelser från hela världen är de oberoende fackförbund som är anslutna till BKDP fortfarande verksamma.

BKDP har cirka 10 000 medlemmar och tillhör den fackliga internationalen ITUC, International Trade Union Congress. Under Palmedagen kan du höra mer om situationen för fackligt aktiva i Belarus i ett samtal mellan Oleg Podolinski och Magnus Palmgren från IF Metall.

Årets Palmedag är också Palmecentrets 20-års jubileum och tillsammans med medlems- och partnerorganisationer som IF Metall och BDKP kommer vi att uppmärksamma milstolpar och framtida utmaningar. Temat för dagen är ”Tillsammans för förändring – folkrörelser för demokrati”. Bland övriga medverkande märks Ingvar Carlsson, ordförande för Palmecentret 2001-2003, Stefan Löfven, ordförande för socialdemokraterna och Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO.

Anmäl dig här senast den 2 november. Begränsat antal platser så anmäl dig redan i dag!

Publiceringsdatum: 2012-10-25

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...