Skriv ut

I slutet av maj 2013 arrangerades en workshop för fackanslutna arbetare i Burma, stödd av Palmecentret genom vår burmesiska partnerorganisation Institute for Peace and Social Justice in Burma. En av deltagarna var Aye Aye Thet. Hon är 22 år, arbetar på en skofabrik i Rangoon och var med på en liknande utbildning i oktober 2012. Sedan dess har hon förhandlat fram en kollektiv löneförhöjning på fabriken där hon arbetar.

Aye Aye Thet. Foto: John Runeson– En av våra viktigaste frågor är lönerna. Även om man jobbar övertid varje dag och aldrig är sjuk räcker inte pengarna till att försörja sig, säger hon.

I Burma delas fabriksarbetarnas löner upp i olika kvoter. Grundlönen är ungefär 170 kronor i månaden, därtill kommer omkring 130 per månad om man jobbar övertid, 50 kronor i bonus om man inte varit sjuk och ytterligare 60 kronor om man varit en ”god” arbetare. Med det menas att man varit artig, flitig och noggrann. Uppfyller Aye Aye Thet alla dessa krav vilket innebär att hon tvingas arbeta omkring 12 timmar om dagen sex dagar i veckan och inte vara sjuk en endaste dag kommer hon upp i en månadsinkomst på omkring 500-600 kronor.

– Ett stort problem är att många arbetare inte känner till sina rättigheter. Då är det svårt att organisera sig. Därför är den här typen av utbildningar viktiga, säger hon.

När det i början av 2012 blev tillåtet att bilda fackföreningar i Burma hade alla icke-statliga organisationer varit förbjudna i över 50 år. Sedan landets nya regering tillträdde 2011 har internationella företag fått upp ögonen för Burma och i maj beslutade EU att häva alla sanktioner utom vapenembargot. Många investeringar är att vänta, och behovet av en stark fackföreningsrörelse har aldrig varit större.

Palmecentrets samarbetsorganisationer i landet har startat 40 stycken nya fackföreningar under de senaste åren och det arbetet fortsätter.

Text och bild: John Runeson

Publiceringsdatum: 2013-08-01

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...