Skriv ut

Över 100 miljoner människor har lämnat den kinesiska landsbygden för att söka jobb i kuststädernas växande exportindustrier, på byggarbetsplatser eller som hembiträden. Det är en snabb utveckling som exploderat sedan lagändringar under tidigt 1990-tal. Om utvecklingen fortsätter i samma takt som nu kommer om 20 år 40 procent av storstadsbefolkningarna vara inflyttade migranter.

Under ett seminarium den 10 april, som Palmecentret var medarrangör till, sattes fokus på fackliga rättigheter för just migrantarbetare i Kina. Samtalet leddes av Anna- Lena Lodenius och deltog gjorde bland annat journalisten och författaren Mats Wingborg. Han pekade på den extra utsatta situation som många av migrantarbetarna lever under i Kina. De tvingas inte enbart utföra de farligaste arbetena utan saknar också de rättigheter som andra arbetare i landet har. Det handlar om att tillgången till skola och sjukvård är kopplad till var du är skriven, om du inte får tillstånd att skriva dig på din nya bostadsort så förlorar du tillgången till så basala saker som skola och sjukvård.

På seminariet berättade också Mats Svensson, chef på IF Metalls internationella enhet, om bristerna i det kinesiska fackets arbete. Endast ett fackförbund tillåts i Kina och detta styrs i stor utsträckning av det kommunistiska partiet. Många migrantarbetare som utsätts för  trakasserier på arbetsplatsen ser ingen vitts med att vända sig till facket, lösningen är snarare att byta jobb. Men det finns enstaka exempel på autonoma organisationer som faktiskt är till hjälp för de migrantarbetare som har problem. Ett av seminariets avslutande tips på vad som kunde göras för att bidra till en bättre utveckling var att stödja just de få autonoma organisationer i Kina.

Text: Fredrik Lindahl

Publiceringsdatum: 2008-04-22

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...