Skriv ut

I den ödelagda staden Tacloban finns personal från Palmecentrets samarbetspartner Active Citizenship Foundation (ACF) på plats för att förbereda den första ankomsten av förnödenheter och nära 100 volontärer. Ett fartyg avgår mot Tacloban i morgon, fredagen den 15 november. Fler sändningar följer, med bland annat mediciner och sjukvårdspersonal. Samtidigt pågår arbetet med att hitta sätt att nå fram till många av de svårtillgängliga regioner som har drabbats av tyfonen.

marie_webb.jpg– Vårt främsta fokus just nu är att få ut mat och vatten till ett antal platser som vi har identifierat som kritiska: Norra Cebu, Isabel, Ormoc, Guiuan, Tacloban, Dulag, Mayorga, Tolosa, Palompon och norra IIoilo. Där finns människor som inte har ätit på flera dagar, säger Marie Chris Cabreros, vice ordförande i det socialdemokratiska partiet Akbayan, som har bildat stiftelsen ACF.

I flera av de regioner där tyfonen slog till som hårdast har nästan all infrastruktur förstörts. Det har försvårat för många hjälpaktioner. Men enligt Marie Chris Cabreros har ACF redan ett nätverk av medlemmar i de mest utsatta städerna och regionerna. Många av dessa har själva drabbats och har också deltagit i de senaste dagarnas arbete.

– Våra medlemmar har varit med och koordinerat hjälparbetet mellan oss och de lokala myndigheterna, så att vi på bästa sätt ska kunna nå fram med förnödenheter och medicinsk personal, säger Marie Chris Cabreros.

Samtidigt har arbetet i Manila – där ACF:s huvudkontor ligger – handlat om att planera för hjälpaktionen, att hitta sätt att nå fram till de drabbade områdena och att se till att det finns tillräckligt med mat, vatten och mediciner att skicka med volontärerna.

– Vi samarbetar både med myndigheter och gräsrotsorganisationer i de provinser som har påverkats av tyfonen. Först och främst för att rädda liv. Och sedan för att på ett strategiskt sätt kunna bidra till återuppbyggnaden, säger Marie Chris Cabreros.

Denna hjälpaktion är den nionde som ACF genomför.

– Vi har nått tiotusentals familjer i hjälpinsatser de senaste åren. De erfarenheterna gör att vi är väl förberedda för en sådan här situation. Bidragen från Olof Palmes Internationella Center och andra vänner i det internationella samfundet är mycket viktiga för att vi ska kunna göra ännu mer för de som har drabbats, säger Marie Chris Cabreros.

Text: John Runeson

Var med och stöd hjälpinsatsen. Ge din gåva här direkt. Eller sätt in din gåva på Plusgiro 570-2 och märk inbetalningen ”Filippinerna”.

Publiceringsdatum: 2013-11-14

Till toppen av sidan
Vi har nått tiotusentals familjer i hjälpinsatser de senaste åren. De erfarenheterna gör att vi är väl förberedda för en sådan här situation. - Chris Cabreros.

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...