Skriv ut

Processen för fred och stabilisering i östra Kongo har kraftigt försämrats sedan augusti. FN:s medlare Olusegun Obasanjo har en komplicerad uppgift framför sig.

– Det är som att dansa tango, du kan inte göra det själv.

Östra Kongos nya FN-medlare Olusegun Obasanjo förklarar hur det ska bli fred. Han har anklagats för att vara naiv. Kanske charmades han av Laurent Nkunda, rebellrörelsen CNDPs ledare,  när de träffades i helgen. Nkunda är internationellt efterlyst sedan 2005, han står anklagad för krigsbrott och brott mot mänskligheten. Men han ställer gärna upp på intervjuer där han mot bakgrund av beväpnade soldater, i snygg kostym, solglasögon och kramandes silverörnstoppen på sin svarta käpp, bedyrar sina styrkors oskuld. I en intervju med NBC förklarar Nkunda varför han omöjligt kan begå brott.

– Jag är pastor. Jag ber. Jag kan inte.

Nkunda startade 2006 rebellrörelsen CNDP i syfte att leda och försvara Kongos rwandisktalande befolkning. CNDP har sedan dess stridit mot regeringsstyrkor samt tre rebellgrupper: FDLR, Mai Mai och PARECO. Alla har brutit fredsavtal och alla har plundrat, dödat och våldtagit civila, vilket skapat stora flyktingströmmar.

I oktober 2008 gick CNDP på offensiven och förvärrade situationen. Enligt Nkunda vill CNDP enbart försvara de rwandisktalande kongoleserna mot diskriminering och attacker från främst FDLR.

FDLR leds av rwandiska hutuer som härjat i Kongo sedan de flydde från Rwanda 1994. Rwandas nuvarande president Paul Kagames armé (RPF) vann då inbördeskriget i Rwanda och stoppade folkmordet. Två miljoner hutuer flydde till östra Kongo. Bland flyktingarna fanns den besegrade folkmordsregimen och dess militära styrkor. 1996 attackerade Kagames armé flyktinglägren i östra Kongo. Många civila dödades. De flesta flyktingar återvände till Rwanda eller flydde vidare. Men några tusen folkmördare är fortfarande i Östra Kongo, och de kallas idag FDLR.

Efter attacken mot flyktinglägren fortsatte Rwanda, Uganda och en rad andra aktörer mot huvudstaden Kinshasa och ersatte 1997 Kongos diktator Mobuto Sese Seko med Laurent Kabila (det var också nu Zaire döptes om till Demokratiska Republiken Kongo).

Kabila anklagades snart för att stödja såväl FDLR som Lord Resistance Army som har krigat i Uganda i över 20 år. Återigen skulle Rwanda och Uganda störta Kongos president, men på tröskeln till Kinshasa stoppades de av Kabilas hjälptrupper från länder som Angola, Zimbabwe, och Namibia. Därmed var ”Afrikas världskrig” igång – ett brutalt krig som krävde miljontals offer innan det officiellt avslutades 2003. Två år tidigare hade Laurent Kabila avrättats i sitt palats. Sonen Joseph Kabila ersatte och vann också presidentvalet 2006. EU satsade stort på att få igenom vad som kallades Kongos första fria val på fyrtio år.

Inte mycket har gjorts

Joseph Kabila har lovat att neutralisera FDLR, men inte mycket har gjorts. Istället har till exempel BBC visat att regeringstrupper stundom samarbetar med FDLR. Regeringen är splittrad mellan vitt skilda intressen, vilket delvis kan förklara diskrepansen mellan Kabilas tal och handling. Därtill är Kongo ingen fungerande stat och Kinshasa har alltid haft svårt att kontrollera det väldiga landet som beräknas ha 250 etniciteter och 242 språk.

Laurent Nkunda står nära Rwandas president Paul Kagame. Nkunda var soldat i Kagames armé under Rwandas inbördeskrig i början på 90-talet, han stred med Rwanda under båda Kongoinvasionerna, och under ”Afrikas världskrig” var han en av ledarna i rebellgruppen RDC, som aktivt stöddes av Rwanda. På grund av deras gemensamma historia och intressen har Kagame anklagats för att genom Nkunda återigen skapa tumult och lidande i Kongo.

CNDP är mer än de omkring fem tusen man som Nkunda leder under epitetet Kristus Rebeller. Det är snarast en mindre folkrörelse, som verkar sträva efter ökat självstyre i östra Kongo. CNDP har en egen flagga och ett ideologipaket, baserat på stark gudstro, mänskliga rättigheter och att skipa rättvisa.

Human Rights Watch uppger att Nkunda talar om området kring Virungas nationalpark – där han har sin bas – som ”vår lilla stat.” Genom våld och hot tar CNDP makten över lokala politiker, poliser och institutioner. Nkunda kämpar för ett återvändande av de rwandisktalande kongoleser som under årens konflikter flytt till grannländerna. Han garanterar säkerhet och tillgång till land när de återvänder. Men landfrågor är explosivt i det resursrika östra Kongo, och Nkundas garantier kan ges endast på bekostnad av någon annan. Orättvis distribution av Kongos rikedomar och land ligger bakom mycket av Kongos politiska och militära konflikter.

FN:s medlare Olusegun Obasanjo måste konfrontera många och djupa problem för att varaktig fred ska bli verklighet. Fred i Kongo har trots allt väldigt lite med tango att göra.

Text: Christopher Holmbäck, Rafiki Ublado

Publiceringsdatum: 2008-12-04

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...