Skriv ut

Just nu pågår Stockholm Pride där hbt-personer från hela världen samlas. I Turkiet verkar Kaos GL för rättigheter och erkännande i en miljö som är allt annat än öppen för homo-, bi- och transsexuella.

KAOS GL nummer 100. Maj 2008– För oss är Kaos ett positivt ord från den första tiden på jorden då inget var överlägset det andra. Då allt var jämställt, säger Nevin Öztop vid Kaos GL

Nevin Öztop förklarar att Kaos GL verkar som ett nätverk för människor som är emot homofobi. Genom att göra så kan människor vara aktiva utan att öppet säga något om sin egen sexuella läggning.

– Vi har fortfarande få registrerade medlemmar eftersom många inte vågar stå med på vår medlemslista. De flesta av våra medlemmar är feminister. Detta visar hur farligt det fortfarande är att vara öppen i Turkiet, säger Nevin Öztop.

Ett viktigt sätt att driva opinion är organisationens tidning som har kommit ut sedan 1994 trots bitvis hårt motstånd. Tidningen stöds av svenska RFSL och idag sprids den i hela landet och  hjälper många att inse att de inte är ensamma och bidrar till att höja medvetenheten.

2001 marscherade en liten, modig grupp Kaos GL-aktivister i Första maj-tåget i Ankara. De bar en regnbågsflagga och krävde lika rättigheter som alla andra. Den lilla gruppen filmades och detta var första gången Kaos-GL syntes i TV. Några år senare, 2005, blev de den första hbt-organisationen som fick laglig status i Turkiet.

– Detta är två viktiga milstolpar. Först sa myndigheterna nej till vår ansökan och försökte stänga ner förbundet med motiveringen att Kaos GL skadade den allmänna moralen. Men efter kampanj, och internationella påtryckningar, lades ärendet ner, säger Nevin Öztop.

I dag finns fem registrerade hbt-organisationer i landet men diskrimineringen fortsätter. 2010 sa exempelvis landets familjeminister Selma Aliye Kavaf att homosexualitet var en sjukdom som kräver behandling. Då arrangerade Kaos GL en tyst protest där aktivister deltog vid ett evenemang där familjeministern talade. De höll upp skyltar med texten “Be om ursäkt” och lyckades komma med i tv.

Kaos GL har skapat en webbsida där hbt-personer kan rapportera om kränkningar och sidan har blivit omöjlig för myndigheterna att ignorera. Enligt turkisk lag är det inte olagligt att diskriminera mot homosexulla och enligt Nevin Öztop är hatbrott mycket vanligt. Webbsidan är spärrad på många platser så som universitet, internetkaféer och tidigare också i landets parlament.

– En parlamentsledamot som inte kunde logga in ställde till sist frågan varför direkt till familjeministern och efter det togs spärren bort, säger Nevin Öztop.

Kaos GL samarbetar med rörelser i andra länder i regionen inom ett nätverk mot homofobi.

– I vår region har många länder problem med nationalism och militarism. Detta föder homofobi. Därför är det extra viktigt med nätverk och samverkan, säger Nevin Öztop.

I sitt arbete för att stärka hbt-personers rättigheter i Turkiet samarbetar Kaos GL med svenska RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter) med stöd av Palmecentret. Representanter från Kaos GL och andra turkiska hbt-organisationer har på inbjudan av RFSL deltagit i Stockholm Pride tidigare år.

Text: Annika Torstensson

Publiceringsdatum: 2012-08-01

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...