Skriv ut

I valet i Swaziland 20 september blev flera personer ur den swaziländska fackföreningsrörelsen invalda i parlamentet. Förhoppningen är att de på parlamentarisk väg ska kunna bidra till en demokratisk utveckling av monarkin Swaziland.

På bilden syns Per-Olof Sjöö tillsammans med representanter från fackförbunden SAPAWU, MQAWS och CWUS.

De mänskliga och fackliga rättigheterna i Swaziland är satta på undantag och situationen för de fackliga företrädarna är svår. Många arresteras och svartlistas av arbetsgivarna. Palmecentrets medlemsorganisationer Facket för skogs- trä- och grafisk bransch (GS) och Svenska Byggnadsarbetareförbundet (Byggnads) har under en tid bedrivit ett arbetsmiljöprojekt i södra Afrika, inklusive Swaziland.

– Vi kommer att fortsätta vårt fackliga utvecklingsarbete. Det är en fortsatt lång och mödosam väg för att nå ett demokratiskt styre i Swaziland men vi hoppas att valframgångarna ska kunna göra skillnad, säger Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS.

Swaziland är en diktatur och styrs av den korrupte kungen Mswati III. Bristen på demokrati hämmar den fackliga verksamheten. GS har därför, förutom det fackliga utvecklingsarbetet, valt att stödja det nybildade socialdemokratiska partiet Swadepa. Swadepa leds av den före detta facklige generalsekreteraren Jan Sithole.

Partier är förbjudna att ställa upp i val men som enskilda individer lyckades ett flertal fackliga företrädare bli invalda i parlamentet, däribland Jan Sithole.

– Jag hoppas att valresultatet blir ett första steg i en förbättring av det politiska läget i Swaziland. Politiska partier är alltjämt förbjudna men det demokratiska utrymmet kan förhoppningsvis vidgas genom progressiva individer som driver frågor om demokrati och mänskliga rättigheter inom ramen för det mycket begränsande politiska systemet, säger Anna Sundström, chef för Enhet Syd på Palmecentret.

Fackförbunden och arbetarna har tidigare bojkottat de odemokratiska valen till parlamentet men valde nu en annan strategi: Att via parlamentariskt arbete verka för framväxten av demokrati och bättre levnadsvillkor för swaziländarna.

– Detta är ett väldigt tydligt exempel på hur facket driver den demokratiska utvecklingen, säger Per-Olof Sjöö.

På bilden syns Per-Olof Sjöö tillsammans med representanter från fackförbunden SAPAWU, MQAWS och CWUS.

Läs mer om hur GS och Byggnads arbetar för fackliga rättigheter i Swaziland.

Text: Yngve Daoson och John Runeson

Publiceringsdatum: 2013-09-23

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...