Skriv ut

De senaste fem åren har 3 600 barn försvunnit i Bombay. En del av dem är med största sannolikhet offer för människohandel. Indiska Rädda barnen bedriver därför en kampanj för att få polisen att gripa de mellanhänder som lurar barn från fattiga byar att jobba på Bombays bordeller.

”Rädda våra systrar” heter indiska Rädda barnens största projekt just nu. Det handlar dels om att få myndigheterna att uppmärksamma barnhandeln och dels om att rehabilitera unga sexarbetare.

Tillsammans med 400 lokala frivilligorganisationer har man de senaste åren kartlagt handeln med barn över hela Indien. Handeln har flera syften, visade det sig. Det kan förutom prostitution handla om illegal adoption, slavliknande arbete i en fabrik eller behov av organ för transplantation.

Hjälper till med anmälan

Rädda barnen har valt att inrikta sig främst på bordellerna.

– När vi väl hittat ett försvunnet barn på en bordell hjälper vi föräldrarna med att göra en polisanmälan. Men det är komplicerat. Ibland grips bordellägaren, som finns i Bombay. Då är det svårare att komma åt mellanhänderna i byarna, de som lurar barnen och säljer dem vidare, säger Vaishali Canisius, en av kampanjsamordnarna på Rädda barnen i Bombay.

Att antalet polisingripanden mot mellanhänderna är så få beror inte i första hand på att polisen medvetet struntar i handeln, menar Vaishali Canisius. Det handlar snarare om okunskap. I byarna fattar inte lokalpolisen vad handel med barn innebär.

– De tror att barnen gör det frivilligt, för pengar visserligen, men av egen vilja.

Ibland handlar det om falska löften: barnen och föräldrarna luras att tro att de har fått jobb som hemhjälp i fina Bombayfamiljer. Ibland handlar det om rena rov: barnen kidnappas och förs som fångar till bordellerna.

Problemet i Indien när det gäller mänskliga rättigheter i allmänhet och barns rättigheter i synnerhet är inte bristen på lagar. Tvärtom. Indien har en fullt tillfredsställande lagstiftning som förbjuder såväl handel med barn som bordellverksamhet. Problemet är tillämpningen – korrumperade eller omedvetna lokalpoliser och domare i lägre domstolar.

Fungerar på hög nivå

Så fort frågorna lyfts till högre nivå fungera rättsmaskineriet ofta bra. Indiska högsta domstolen har till exempel beordrat Indiens delstater – som har stort självbestämmande – att presentera handlingsplaner för att kartlägga och stoppa handel med barn. Bara en delstat har lytt: Andhra Pradesh i sydöstra Indien. Men Maharashtra – där Bombay är huvudstad – blir nummer två när man senare i vår presenterar sin plan.

Nu i januari har indiska Rädda barnen tillsammans med FN:s program mot droger och kriminalitet, UNODC, också börjat utbilda polisen i byarna som barnen kommer ifrån.

– Vi vill berätta för dem vad som händer med barnen som säljs iväg till ett nytt liv i Bombay. Då tror vi att den kommer att agera kraftfullare, säger Vaishali Canisius och visar upp kampanjfoldern som har en positiv slogan tryckt på framsidan.

Där står det: ”Tro på att en bättre värld är möjlig”.

– Jag tror faktiskt att det är möjligt, säger Vaishali Canisius, att göra Indien till ett barnvänligare samhälle.

Text: Per J Andersson, BOMBAY

Fakta om gatubarn och prostitution

· Det finns ungefär 100 000 gatubarn i Bombay.

· De senaste fem åren har det försvunnit cirka 15 000 barn i Bombay. 3 600 av dem har hittills inte återfunnits. Bombaypolisens hemsida är full av efterlysningar av försvunna barn.

· En tredjedel av Bombays sexarbetare är under 18 år.

· Antalet sexarbetare på Bombays ökända bordellgata, Falkland Road, har minskat drastiskt de senaste åren. Istället är prostitutionen utspridd över hela stan. Den förmedlas via mobiltelefoner och övergreppen sker inne i privata hem.

Publiceringsdatum: 2007-01-18

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...