Skriv ut

36 år, bor i Deir el-Balah, Gaza.

Våldet löper som en röd tråd genom Gazas senaste decennium, med de återkommande israeliska flyganfallen och de blodiga striderna mellan Hamas och Fatah. Och värst drabbade är de som har minst att säga till om: barnen.

Många föräldrar berättar att deras barn kissar i sängen och drömmer mardrömmar. En del är ovanligt tysta, andra utagerande, och många uppger att de har svårt att koncentrera sig i skolan.

En person som har vigt sitt liv åt att skapa bättre förutsättningar för Gazas barn är Hani Temraz.

– Våra barn har levt mitt i en väpnad konflikt hela sina liv. Det är inte konstigt att de mår dåligt av allt de har sett och varit med om. De bor mitt bland sönderbombade hus och trasiga elledningar. Det finns inga säkra platser där de kan leka. Det finns inga lekplatser, ingenstans att ha roligt. Och det finns bara ett bibliotek för barn på hela Gazaremsan, säger han.

Hani har arbetat både ideellt och professionellt med olika verksamheter för barn. Just nu är han involverad i ett projekt som syftar till att lära barn att uttrycka sina känslor i ord i stället för med våld.

– År av konflikt har skapat en våldskultur som är farlig för barnen. De ser våld överallt och lär sig att det är så man löser konflikter. Barn som mår dåligt måste få prata om det de har varit med om. Vi måste erbjuda dem alternativa sätt att bearbeta sin ilska och sorg, säger Hani.

Han menar att våldet är en konsekvens av den politiska och ekonomiska situationen i Gaza. Arbetslösheten och fattigdomen som kommer sig av den israeliska blockaden tär på människorna.

– De som inte har råd att försörja sina barn tvingas stjäla och det finns kvinnor som prostituerar sig för att överleva. Folk är arga och upprörda över att behöva leva på det här sättet. Tyvärr är det en perfekt grogrund för våld och konflikt, säger Hani och fortsätter:

– Det är den här verkligheten barnen växer upp i. Om vi inte får dem att välja dialog och försoning i stället för våld, så kommer vi att få stora problem i framtiden.

Text och bild: Pernilla Ahlsén

Publiceringsdatum: 2011-04-11

Till toppen av sidan
År av konflikt har skapat en våldskultur som är farlig för barnen. De ser våld överallt och lär sig att det är så man löser konflikter. - Hani Temraz

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...