Skriv ut

I Östra Kapprovinsen är omkring 600 000 människor sjuka i aids. Bland unga flickor som är gravida så är 70 procent hivsmittade. - Fattigdomen får folk att ta risker. Flickor har inget annat val än att sälja sex, säger Melikhaya Lusiti.

Palmecentret samarbetar med SASCA, South African Study Circle Association, vars mål är att sprida kunskap och information om hiv och aids i östra Kapprovinsen. Östra Kap är en av de tre värst utsatta regionerna i Sydafrika och SASCA samarbetar bland annat med organisationen  NAPWU (National Association of People living with Hiv /aids).

– Hiv och aids är fortfarande en stor utmaning, säger Melikhaya Lusiti i NAPWU Mdantsane.  Det är fortfarande stigmatiserat – till exempel så är det sällan utbildade människor – och folk i näringslivet – öppet medger att de är smittade, det har blivit en statusfråga. Nittio procent av dem som visar att de är smittade är arbetslösa. Det handlar inte om att de saknar information.

Sedan Jacob Zuma blev president, har den sydafrikanska aidspolitiken helt ändrat kurs – trots att hans eget personliga rykte när det gäller hiv och aids är skamfilat sen han offentligt tidigare sagt att han tagit en dusch efter att ha haft sex med en hivsmittad kvinna. Tidigare presidenten Mbeki förnekade aids och idag är kritiken mot honom hård.

På NAPWU är man optimistiska över den nya politiken.

– Zuma har själv sagt att hiv och aids är en av de största utmaningarna. Förr sa regeringen att det var en följd av fattigdomen, men nu säger man att man måste tackla hiv och aids i sig själv, med tester, med bromsmediciner och med förebyggande åtgärder. För första gången går de politiska ledarna i spetsen, de testar sig offentligt till exempel. Det har lett till en del förbättringar och förändrade attityder. Men fortfarande respekteras inte människor som lever med hiv och aids, säger Melikhaya Lusiti.

NAPWU arbetar med många olika verksamheter. Information och utbildning, inte minst till ungdomar och i skolor,  är omfattande.

– Vi samarbetar med SASCA och delar information och resurser. Vi ska bland annat starta en studiecirkel som ska handla om näring och hiv och aids. Vi får också stöd från hälsoministeriet. Vi har så kallade ”treatment buddies” som är en slags resursperson för aidssjuka som tar bromsmediciner för att se till att de tar medicinen som de ska, och att de har information. Vi har också stödgrupper som möts flera gånger i veckan. Flera av dem går ut öppet och berättar om sin sjukdom och det är viktigt för att öka respekten för aidssjuka.

Tonårstjejer utsatta

I Östra Kapprovinsen är omkring 600 000 människor sjuka i aids. Trots att många organisationer arbetar med upplysning, inte minst på skolor och på arbetsplatser, så minskar inte andelen hivsmittade. Bland unga flickor som är gravida så är 70 procent hivsmittade.

– Vi måste hitta nya sätt att stödja tonårstjejer. De är otroligt utsatta. En idé vi funderat på är en slags statuskort, så en tjej ska kunna fråga killen om och när han testats. De skulle vara giltiga i tre månader och sen fick man testa om sig.

– Men sen är det tyvärr bara att konstatera att fattigdomen och hopplösheten gör att människor tar risker, flickor har inget annat val än att sälja sex.  Många resonerar också uppgivet att om de blir smittade så har de i alla fall möjlighet att få socialbidrag att leva på.

Men NAPWU ser också att det sker förändringar. Fler testar sig än tidigare. Med den nya regeringen så har tillgången och användningen av bromsmediciner ökat och det gör en stor skillnad för de sjuka som många gånger kan leva nästan normalt. Alltfler som testar sig är också negativa. Förr var de flesta som testade sig positiva.

Text och bild: Birgitta Silén

Publiceringsdatum: 2010-03-25

Till toppen av sidan
Förr sa regeringen att det var en följd av fattigdomen, men nu säger man att man måste tackla hiv och aids i sig själv, med tester, med bromsmediciner och med förebyggande åtgärder. - Melikhaya Lusiti

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...