Skriv ut

Det råder ett stort – kontrollerat - lugn i Vitryssland inför valet på söndag. Under ytan finns försök att bryta den sittande maktstrukturen, men kontrollen av de enskilda medborgarna är stor.

Utanfor tågstationen i Minsk står ett tält, liksom på en del andra platser, till stöd for oppositionen. Men aktörerna ropar ut i ett snöklätt landskap utan möjlighet att kommunicera med väljarna. De flesta människor är upptagna med att stå i kö en timme för en biljett eller skynda till nästa ställe.

Dock sker här möten inför valet med tusentals anhängare, och på andra håll i Minsk, men sedan igår har tonläget skärpts.

Under natten anlände bepansrade militärfordon till Minsk och den sittande presidenten Aljaksandr Lukasjenka hotar med arresteringar för de som planerar att ”bryta mot lagen” på söndag.

I de statskontrollerade medierna skickas nu ut skarpa signaler om att hålla sig borta från alla oppositionella aktiviteter.

– Väljarna har redan bestämt sig, sa en segerviss Lukasjenka under ett möte med landets säkerhetsråd igår, den 15 december.

– Det finns ingen anledning till protester och att samlas på något torg. Herrarna i oppositionen kunde ha valt en annan väg. Men det finns adekvata sätt att hantera detta.

Efter de senaste årens val är det ingen tvekan om att arresteringar kan komma att ske vid så kallade otillåtna demonstrationer. Den naturliga mötesplatsen på Oktobertorget i Minsk, där tusentals människor samlades vid förra valet 2006, kommer med all sannolikhet att stängas av.

Det är anmärkningsvärt att den sittande presidenten tar ut sin seger så markerat i förskott och samtidigt hotar med vedergällning. Inte minst ungdomar på universitet och andra skolor uppmanas att hålla sig från offentliga platser på söndag.

Valet har, som väntat, gått Lukasjenkas väg. Opinionsundersökningar från både oberoende och statligt håll (den vitryska statliga TV:n) pekar i den riktningen. Näst flest röster får författaren Vladimir Njakljajeu, tätt följd av Sannikau.

Men inget opinonsinstitut kan se sina resultat som relevant eftersom informationen om valets kandidater har varit så begränsad. Därtill sker också en stark påverkan i samband med förvalsröstningen. Den liberalisering av valkampanjen som setts under hösten har nu förbytts till förstärkt hot.

Valövervakningsorganisationen OSSE har ingen möjlighet att övervaka den verkliga röstningen. Snarare kan deras närvaro ses som intakt, i den information som lämnas inom landet, för den sittande presidenten att hävda att valet har gått rätt till.

Den sittande presidenten Lukasjenka har även genomfört ett möte med Rysslands president Medvedev nyligen i Moskva. Det senaste halvårets ryska mediekampanj ser ut att, för tillfället, lagts åt sidan.

Text: Maria Söderberg, från Pinsk i Vitryssland

_______________________________________

Läs fler artiklar om Vitryssland:

”Valet kommer att bekräfta president Lukasjenkas makt”
Rapport från ett seminarium om Vitryssland som arrangerades av Palmecentret i slutet av november.

Vitryssland – fortsatt diktatur eller förändring
Ett reportage om vitryska valarbetare

Publiceringsdatum: 2010-12-17

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...