Skriv ut

Torsdagen den 11 december slog polisen till och tömde protestlägret i Admiralty i centrala Hongkong. Bland de gripna fanns generalsekreteraren för Hongkongs fackliga centralorganisation HKCTU. Men facket meddelar att kampen för demokratiska val fortsätter.

Efter 75 dagar av fredliga protester i Hongkong fick myndigheterna nog. Torsdagen den 11 december slog polisen till och tömde paraplyrörelsens stora protestläger i Admiralty i centrala Hongkong. Enligt officiella rapporter arresterades 247 demonstranter som inte självmant lämnade området.

Bland de gripna fanns generalsekreteraren för HKCTU (Hongkongs fackliga centralorganisation) Lee Cheuk Yan, och flera andra från organisationen och dess medlemsförbund. Samtliga släpptes efter 12 timmar.

– Myndigheterna kan använda polisen för att rensa upp i protestlägret men de kan inte döda människors anda och mod i kampen för demokrati, sa Lee Cheuk Yan efter att ha släppts.

– Vi ser ett hopp i det aktiva politiska deltagandet och det starka ledarskap av ungdomar som finns i denna rörelse. HKCTU kommer att försöka nå ut till unga aktivister i arbetarklassen för att bygga upp en ny och kraftfull fackföreningsrörelse i Hongkong.

HKCTU meddelar att deras, och hela demokratirörelsens, kamp för demokratiska val till Hongkongs verkställande och lagstiftande råd 2017 och 2018 kommer att fortsätta.

Text: Stina Oskarsson

Publiceringsdatum: 2014-12-15

Till toppen av sidan
Myndigheterna kan använda polisen för att rensa upp i protestlägret men de kan inte döda människors anda och mod i kampen för demokrati.
– Lee Cheuk Yan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...