Skriv ut

- Att utbilda en kvinna är att utbilda en hel nation, säger Amelia Sumbana, parlamentsledamot från Moçambique. Under tio dagar har Amelia Sumbana och nio kollegor från södra Afrika besökt Sverige genom ett av Palmecentrets demokratiprojekt.

Projektet syftar till att bygga upp ett nätverk för kvinnliga politiker i södra Afrika. Deltagarna är parlamentsledamöter från både regerings- och oppositionspartier. I Sverige har de haft möten med Carin Jämtin och representanter för S-kvinnor, träffat Mona Sahlin, Bo Ringholm och andra svenska socialdemokrater, gjort studiebesök och lärt sig om svensk arbetarhistoria.

– Mest imponerad blev jag nog av Anki [Anna-Carin Magnusson] i Nässjö. Hon visade att det verkligen går att få saker gjorda. Sen är det kul att socialdemokraterna i Sverige har en kvinna som ledare. Om svenska kvinnor kan göra det, så varför inte vi? säger den namibiska parlamentarikern Elma Jane Dienda, och tillägger:

– Vi afrikanska kvinnor har mycket gemensamt. Det viktigaste för mig med det här projektet är att vi kan träffas, utbyta erfarenheter och även diskutera vad vi ser här i Sverige.

Centralt för projektet är kvinnors deltagande i politiken. I länderna i södra Afrika är männens dominans ofta stark och under en förmiddag delade S-kvinnor med sig av hur de har jobbat för att nå den relativt jämställda position som de idag har med männen i partiet. Men under mötet med Carin Jämtin handlade samtalet främst om utbildning och om kommunalt självstyre, något som gjorde intryck på parlamentarikern Regina Musokotwane.

– I Zambia talar vi om att vi måste decentralisera men det tar så oerhört lång tid. Jag tror att vi kan utvecklas snabbare genom att titta på hur Sverige gjort. Men det är viktigt att vi finner våra egna metoder för att nå dit, säger hon.

Att Sverige i gengäld skulle kunna lära av Zambia och dess grannar avfärdar hon och ger uttryck för ett oroväckande dåligt politiskt självförtroende som återkommer hos flera av deltagarna:

– Vi fick höra att Sverige har väldigt många självmord. Det ni eventuellt kan lära av oss är hur familjer och grannar tar hand om varandra. Hos oss behöver ingen vara ensam. Men politiskt sett har inte Sverige någonting att hämta från oss, menar hon.

Isabella Bongie Katamzi, senator från Swaziland, fyller i:

– Vi håller fortfarande på att lära oss den politiska terminologin! Vad är vänster och vad är höger? I Swaziland har vi en demokrati byggd på stammar och som leds av hövdingar med kopplingar till vår kung. I Sverige ser vi att ni är fria på riktigt. Men som jag har förstått det tog det er 500 år.

De tror att projekt av den här typen och samarbeten med länder som Sverige kan snabba på södra Afrikas utveckling. Om inte annat så är den visade solidariteten viktig.

– Vi är väldigt tacksamma för den här möjligheten och allt vi lärt oss. Sverige har tidigare stött oss i kampen mot kolonialism och apartheid. Vi ser nu att Sverige fortfarande står sida vid sida med oss i södra Afrika, säger Amelia Sumbana.

Text: Jonas Knutell

Publiceringsdatum: 2008-05-29

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...