Skriv ut

Hyresgästföreningen, som firar 100 år i år, bildades av hyresgäster som ville kämpa tillsammans för bättre villkor. Liknande folkrörelser finns i andra länder och Hyresgästföreningen har flera olika internationella samarbetsprojekt.

I slutet av 1800-talet flyttade allt fler från landsbygden in till städerna. Människor som var vana att bo i en stuga som de ägde själva fick i stället hyra sin bostad. Men villkoren var ofta dåliga och de som hyrde lägenheter var ganska rättslösa. På 1910-talet började hyresgästerna organisera sig för att kunna förbättra sina villkor. Den första lokala hyresgästförening som fortfarande finns kvar bildades i Nynäshamn 1915 och därför firar Hyresgästföreningen 100-årsjubileum i år.

Internationell hyresgäströrelse

Sverige är förstås inte det enda land där hyresgäster slagit sig samman för att försvara sina intressen, det finns liknande folkrörelser i nästan hela världen. Hyresgästföreningen är anslutet till International Union of Tenants – en internationell folkrörelse som knyter samman hyresgästorganisationer i 44 länder.

Det finns även lokalavdelningar som driver internationella samarbetsprojekt. Hyresgästföreningen Aros-Gävle (Gävleborgs, Västmanlands och Uppsala län samt Norrtälje kommun) har arbetat med olika projekt på Västra Balkan sedan mitten av 1990-talet. För närvarande samarbetar de, genom Palmecentret, med den bosniska boendeorganisationen Centar za podršku organizacijama (ungefär Center för organisationsstöd) som finns i Tuzla och Sarajevo.

– Att arbeta med ett av Europas fattigaste länder skapar insikt, säger Margareta Eklund från Hyresgästföreningen Aros-Gävle.

Många likheter mellan Sverige och Bosnien och Hercegovina

Margareta Eklund och projektledaren Alexander Kuzmicki berättar att trots att det ekonomiska läget är annorlunda i Bosnien och Hercegovina jämfört med Sverige finns det en hel del gemensamt när det gäller boendesituationen. I båda länderna råder stor bostadsbrist i många städer.

– Det är slående att konstatera alla likheter mellan våra länder trots att verkligheten utspelas på olika ekonomiska nivåer. Det är till exempel lika svårt för unga att hitta en egen bostad till en rimlig kostnad i Uppsala som i Tuzla, säger Margareta Eklund.

Särskilt svårt att få lägenhet är det för låginkomsttagare och unga.

– Många bor kvar länge hemma hos sina föräldrar för att det inte går att hitta en bostad, säger Alexander Kuzmicki.

Inom ramen för projektet kan hyresgäster från de två länderna träffas och utbyta erfarenheter. I februari hade till exempel hyresgäster i Uppsalas studentbostäder en workshop tillsammans med bosniska studenter.

Se filmen Hyresgästföreningen 100 år.

Vill din lokalorganisation vara med och driva ett projekt? Läs mer här.

Text: Kalle Holmqvist

Publiceringsdatum: 2015-08-14

Till toppen av sidan
Det är till exempel lika svårt för unga att hitta en egen bostad till en rimlig kostnad i Uppsala som i Tuzla.
– Margareta Eklund

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...